Investigatii

Stupefiant: Complexul Energetic Oltenia vinde cărbune Serbiei, sub prețul de producție, prin interpuși din gruparea criminală a lui Sergiu Băhăian! ( ep. 1 )

Avem dovezi de nezdruncinat conform cărora deciziile manageriale ale lui Laurențiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, sunt subordonate nu intereselor companiei și legilor firești ale economiei de piață, ci unor structuri de tip mafiot, de nuanță transnațională. În acest fel, în scurt timp, CEO nu va mai putea fi salvată nici de insolvență, nici de faliment.
Așteptăm reacția imediată a instituțiilor statului, obligate să apere interesele strategice ale României și să destructureze rețelele de crimă organizată care dictează în momentul de față o parte din deciziile manageriale care se iau la vârful CEO.
Aceste structuri de crimă organizată s-au dedat în ultimele luni la lucruri incredibile, care au prejudiciat CEO cu milioane de euro.
Publicăm, în cele ce urmează, un rezumat al anchetei noastre de presă ce va fi detaliată în zilele următoare. Tabloul infracțional cunoaște bifurcații incredibile, de aceea ar fi imposibilă redarea tuturor aspectelor esențiale într-un singur text de presă.
Cronologic, lucrurile s-au întâmplat astfel:
În Serbia, inundațiile din primăvara lui 2014 au afectat grav sistemul energetic. Multe dintre hidrocentrale s-au defectat. Galeriile minelor au fost inundate, de aceea nici termocentralele nu au putut acoperi deficitul de energie. Era firesc ca autoritățile sârbe să decidă cumpărarea de cărbune din Gorj și Mehedinți, aici aflându-se cea mai apropiată sursă.
În 12 septembrie 2014, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit la București cu Aleksandar Antic, omologul său din Serbia. Cu acest prilej s-a stabilit încheierea unui contract de livrare de cărbune.
În 19 octombrie 2014, presa economică dă ca sigură participarea directă a CEO, nu prin intermediari, la licitația pe care autoritățile sârbe urmau să o organizeze, pentru achiziționarea de cărbune. Se vorbește de venituri de 100 milioane euro, pentru CEO, în urma contractului ce urma a fi încheiat.

Patru zile mai târziu, însă, doi afaceriști fără nicio experiență în tranzacționarea cărbunelui, Ilie Mălin George și Asan Ilknur, apropiați de gruparea criminală condusă de Sergiu Băhăian și de grupul de firme Vectra, ce înșelase sute de constănțeni cu milioane de euro, înființează o firmă de apartament, S.C. BVA COAL SRL.

Fără nicio explicație publică, doar făcându-se că plouă, Laurențiu Ciurel decide că CEO nu mai merge direct la licitație în Serbia, și eliberează scrisoare de intenție oficială pentru S.C. BVA COAL S.R.L. Adică deleagă oficial, să reprezinte România în parteneriatul strategic cu Serbia, pe cei doi așa-ziși afaceriști, de fapt niște interpuși ai unor băieți deștepți, interesați să pună economia României pe butuci.
Sursele noastre relatează că Ciurel nu s-a oprit aici. El ar fi refuzat să elibereze documente similare, în timp util, unor traderi europeni.
Cu scrisoarea de intenție semnată de Ciurel, cei doi interpuși intră într-un consorțiu alături nu de interpuși ai unor mafioți din Serbia, ci chiar alături de niște mafioți ai petrolului și ai transportului vamal, în coarne și oase. Deși alte companii s-au angajat să livreze cărbune la 27 de euro pe tonă, consorțiul mafiei din Serbia și România și-a adjudecat licitația din țara vecină, în data de  19 noiembrie 2014, la 35,7 euro pe tonă!
Iată, deci, că în mai puțin de o lună, doi semi-interlopi din Constanța și-au făcut un SRL, l-au convins pe Ciurel să nu mai participe cu CEO la licitație și să le elibereze lor scrisoare de intenție, și au câștigat și un contract de milioane de euro în Serbia!

Voi proba că presa din Serbia clocotește în semn de protest față de modul inexplicabil în care un Dejan Oketic, condamnat la trei ani de închisoare pentru contrabandă, după ce a prejudiciat statul sârb cu 97 milioane euro, a ajuns să câștige acea licitație la un preț cât se poate de umflat. De văzut cum vor reacționa ziariștii sârbi când vor afla că Asan Ilknur, unul dintre cei doi acționari ai SRL-ului din Constanța, s-a format ca om de afaceri printre locotenenții criminali ai lui Sergiu Băhăian, care are de ispășit 26 de ani de detenție! Lui Băhăian îi plăcea să îngroape oameni, de vii, în ciment. O nimica toată.
În acest punct, SRL-ul din Constanța avea nevoie să cumpere cărbune de la CEO ieftin, pentru a-l vinde apoi cu 35,7 euro pe tonă la sârbi.
Ciurel a organizat un simulacru de licitație. Deși știa ”scorul” de 35,7 euro stabilit în Serbia, și că transportul până la termocentalele din țara vecină nu e mai scump de 13 euro pe tonă, Ciurel a făcut exact ce i-au cerut rețelele de crimă organizată transfrontalieră la care este racordat. În condițiile în care i-ar fi fost simplu să urce prețul minim de vânzare, demolatorul CEO a convenit un preț incredibil, de 13 euro pe tonă, cu SRL – ul din Constanța. Adică sub prețul de producție al cărbunelui, care a fost în 2014 de 14,5 euro (65 lei). Pentru a-și acoperi managementul distructiv, Ciurel a prognozat pentru 2015, fără niciuun fundament real, un preț de producție de 11, 11 euro (50 lei). Adică a inventat un preț ireal de mic, doar pentru ca afacerea cu SRL-ul din Constanța să pară profitabilă.
Oricum, dacă inițial presa economică vorbea de venituri de 100 de milioane de euro pentru CEO, potrivit comunicatelor oficiale ale companiei în conturi vor intra doar 15,6 milioane euro, profitul fiind destul de incert, în condițiile unui cost mare de producție și a prețului infim cu care CEO vinde intermediarului din Constanța.
Abia acum vor înțelege salariații CEO de ce Ciurel trebuie să le scadă salariile și să le anuleze sporurile: pentru a se încadra în imposibilul preț de producție de 50 lei pe tonă. De aceea avem 5000 de oameni în Piața Prefecturii, protestând.

Imediat după parafarea afacerii, au apărut și o parte din păpușari. Sursele noastre spun că Ioan Lucian Mureșan, ”eminența cenușie” care a contribuit covârșitor la falimentarea Combinatului Siderurgic Călărați, a încheiat un contract de management cu cei doi semi-interlopi din Constanța și supraveghează de-a fir a păr derularea contractului.
În avanpremiera episodului viitor al acestei anchete serial, încă un motiv pentru care Ciurel ar trebui să meargă la DNA și să se predea. Veți înțelege cu ce oameni ”de calitate” lucrează Ciurel în cadrul contractelor strategice cu Serbia, pentru cine emite ”omul lui Ponta” scrisori de intenție.
Asan Ilknur, unul dintre acționarii SRL-ului din Constanța, a fost asociat în cadrul altei firme, S.C. ESTROM CARGO S.R.L., cu un alt băiat gata să se interpună oricând, în orice mizerie: Geambec Nadir. După ce au dat firma de garduri, cam cum face Ciurel cu CEO, au fost obligați la plata a 22 miliarde lei vechi către stat. Apoi, într-o dimineață de duminică, un Audi Q7 al unui avocat a accidentat cinci persoane și a dispărut rapid. A doua zi, s-a predat la poliție nu avocatul, ci … Geambec Nadir, unul dintre băieții buni la toate ai mafiei, chiar dacă nu condusese în viața lui un Q7. A făcut și pușcărie, pentru că a lovit cele cinci victime pe care de fapt nu le-a lovit, până când aceeași mafie, în criză probabil de băieți buni de interpus oriunde și oricând, l-a eliberat condiționat.
În episodul următor, și despre legătura dintre Ciurel și criminalii cu sânge rece din gruparea Băhăian, care fac crime la comandă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *