Peste 10.000 de pacienți, internați în ultimii 10 ani în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, au fost constrânși ilegal să plătească din buzunar, în beneficiul a două firme private, servicii medicale de peste 15 miliarde lei vechi, de care ar fi trebuit să beneficieze gratuit. Pentru aceleași două firme, conducerile succesive ale SJU Târgu Jiu au plătit ilegal, din bani publici, energie electrică de peste 20 de miliarde de lei vechi. Pentru că mare parte din bugetul spitalului ajunge la astfel de firme, în unele secții nu s-a mai făcut nicio investiție, de zeci de ani. Deunăzi, pe posturile centrale de televiziune au ajuns imagini de la secția de ginecologie, acolo unde mămicile erau consultate cu instrumentar ruginit, vechi de 30 de ani, iar în geamuri erau puse cearșafuri, prosoape și haine, pentru a asigura un minim confort termic bebelușilor.
Pentru a mușamaliza aceste evidente fapte infracționale, vicepreședintele PSD Gorj Tiberiu Tătaru, din postura de manager al SJU Târgu Jiu, a numit o comisie de specialiști care, după ce inițial și-au făcut datoria și au emis un document oficial cu consumul uriaș de energie electrică înregistrat la punctul de lucru al celor două firme private, apoi au fost cel mai probabil constrânși să recalculeze totul greșit, dar nici al doilea consum estimat nu i-a băgat deloc în legalitate pe șefii spitalului. Al doilea calcul s-a făcut pe consumul înregistrat în numai 8 zile, deși oficial conducerea SJU pretinde, în fals, că respectivul calcul acoperă consumul pe o lună întreagă. În realitate, s-a greșit intenționat o banală adunare. Și la prima evaluare, și la a doua, aceiași trei specialiști au avut de adunat consumuri identice ale unor aparate identice. Constrânși de șefi, a doua oară au greșit adunarea. Mai mult, știind că ne interesăm de această situație, conducerea Spitalului a intrat în panică și, după ce în noiembrie 2017 a emis două facturi de circa 4 miliarde lei vechi, reprezentând consumul de energie electrică nefacturat în 2017, o lună mai târziu le-a stornat, tot din cauza presiunilor venite nu numai din mediul politic! Veți vedea toate dovezile mai jos.
După ce a primit de la GORJNEWS un set de întrebări punctuale, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a numit și el o comisie, tot din trei specialiști, care ar trebui dați afară chiar azi pentru că, fie din incompetență, fie de frică, n-au descoperit nimic, emițând un raport de control pentru care ar trebui să răspundă penal.
Deși peste 10.000 de pacienți internați au fost jecmăniți de peste 15 miliarde lei vechi, în ultimii 10 ani, de cele două firme, cu complicitatea unor medici ai spitalului și a conducerilor succesive ale acestuia, șefii actuali susțin că n-au știut nimic și că au aflat aceste lucruri abia acum. Absolut toți pacienții în cauză sunt îndreptățiți la returnarea sumelor de bani care le-au fost percepute ilegal.
Și încă un lucru șocant, probat mai jos: una dintre firmele în cauză a acumulat datorii de peste 160 miliarde lei vechi, din care 135 de miliarde lei vechi la BT LEASING și 2,8 miliarde lei vechi la ANAF. A intrat în insolvență, a refuzat să prezinte orice act contabil, și – țineți-vă bine – atât BT LEASING TRANSILVANIA cât și ANAF au cerut Tribunalului București să NU fie trasă la răspundere conducerea firmei! Păi, cum așa? O asemenea fericire doar firmelor gen HEXI PHARMA, care funcționează nu doar sub acoperirea serviciilor, ci chiar în imobile ale serviciilor, li se poate întâmpla.
Aveți mai jos mare parte din istoria vădit infracțională a ultimilor zece ani, cu atât de multe probe încât procurorilor gorjeni, mare parte înrolați și ei în PSD, ar trebui să le fie extrem de ușor să-și facă datoria. Măcar o dată-n viață.
PSD-ul, către popor: ””Vreți RMN? Vă dăm RMN!”
În 2008, deși tocmai ieșise de sub patronajul unui baron local foarte puternic, Nicolae Mischie, și intrase sub aripa lui Victor Ponta, Târgu Jiul nu avea niciun aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară, la care cei în nevoie să-și poată face un banal RMN. Și-atunci, Partidul a spus: vreți RMN? Vă dăm RMN. De unde? De la o firmă privată, desigur. Este vorba de S.C. MEDIX CO S.R.L., care aparținea doctorului Tarță Arsene Eugen, pe atunci apropiat al doctorului gorjean Gheorghe Iană. În afară de faptul că are ”abilitatea” de a fi iertat de BT Leasing Transilvania și de ANAF pentru datorii de peste 160 miliarde lei vechi, Tarță apare în Monitorul Oficial și ca finanțator al lui Sorin Oprescu, în campania pentru președinția României, din 2009.
Promisiune mincinoasă: spațiu gratuit în spital, în schimbul a 5 RMN-uri gratuite pentru pacienții internați, și plata utilităților
După ce a fost ales de Partid să facă foarte mulți bani la Târgu Jiu, Tarță a trimis o ofertă în care s-a angajat să efectueze 5 RMN-uri gratuite pe zi, pentru pacienții internați în spital, și să-și plătească utilitățile, cu condiția ca spitalul să-i ofere gratuit un spațiu în care să-și amplaseze RMN-ul. Anticipând puțin, veți vedea că n-a făcut nici RMN-uri gratuite și nu și-a plătit nici cea mai mare parte din consturile cu utilitățile.
La 19.11.2008, se semnează o Convenție de colaborare, între spital și firma lui Tarță, în care se spune că, în schimbul unui spațiu gratuit de 73,44 mp, S.C. MEDIX CO S.R.L. va face 5 RMN-uri gratuite pe zi, pentru pacienții internați în spital, și își va plăti utilitățile.
Și-uite așa, a început o frumoasă colaborare. Firma nu făcea niciun RMN gratuit, și nu-și plătea nici energia electrică, ale cărei costuri se ridicau la sute de milioane lei vechi lunar (!), dar nimeni nu o deranja cu nimic, pentru că … Partidul și, cel mai probabil, pentru că … Serviciile.
Pentru fiecare pacient internat care avea nevoie de investigații de tip RMN, firma percepea ilegal câte 150 de lei vechi, deși legea spune că pentru pacienții internați toate investigațiile sunt gratuite. Pentru toate utilitățile, spitalul factura circa 1500 lei lunar, deși, după cum vom proba mai jos, costurile cu energia electrică se ridică la câteva sute de milioane lei vechi lunar.
Tarță cesionează convenția cu Spitalul, de la firma cu datorii de peste 160 miliarde lei vechi la altă firmă a lui, cu sediu în sediul primei firme!
Având ”verde” la acumulat datorii cu nemiluita, S.C. MEDIX CO se apropia vertiginos de insolvență, faliment și radiere. De aceea, în 04.01.2012, Tarță Arsene Eugen cesionează Convenția de colaborare cu spitalul, de la MEDIX CO către o altă firmă a lui, S.C. MEDICAL IMAGING CONCEPT S.R.L., care, ce să vezi, avea sediu fix în sediul primei firme! Bineînțeles că spitalul nu numai că e de acord, dar prelungește convenția de colaborare până în data de 19.11.2018.
De-acum, Tarța putea duce liniștit în zid, cu viteză maximă, prima firmă. Iată dovada datoriilor pe care le acumulase …
BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA și ANAF roagă Tribunalul București să-l ierte pe Tarță de datoriile uriașe pe care le avea la … BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA și la … ANAF!
La Tribunalul București, atât BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA, cât și ANAF au cerut să NU fie atrasă răspunderea lui Tarță, ceea ce s-a și întâmplat, chiar dacă n-a pus la dispoziție nici măcar evidența contabilă. Prin urmare, Tribunalul București a făcut ”dreptate” și a hotărât că nimeni nu e vinovat pentru țepele de peste 160 de miliarde lei vechi, a dispus radierea firmei, și atât! Ați văzut cât e de simplu? În România e complicat doar pentru amărâții care se trezesc cu toate conturile blocate pentru o singură datorie de 5 lei.
Cu tot viitorul în față, cu Partidul și, probabil, cu Serviciile în spate, Tarță a continuat să facă bani, la Târgu Jiu, cu noua firmă, fără a catadicsi, însă, să-și respecte obligațiile contractuale.
Cum a plătit Spitalul, ilegal, peste 20 de miliarde lei vechi, bani publici, pentru consumul de energie electrică al RMN-ului privat
Timp de zece ani, conducerile succesive ale Spitalului au luat din buzunarul contribuabililor peste 20 de miliarde lei vechi și le-au băgat în buzunarul firmelor lui Tarță, plătindu-le ilegal energia electrică consumată de RMN.
Când au aflat că ne interesăm de acest subiect, șefii Spitalului au delegat o comisie, din trei specialiști, care să evalueze consumul real de energie electrică, de la punctul de lucru al S.C. MEDICAL IMAGING CONCEPT S.R.L., aflat în Spital.
Practic, cei trei specialiști au consultat fișele tehnice ale aparatelor din dotarea punctului de lucru, și au efectuat următoarea adunare:
60 kw/oră + 42 kw / oră + 230 W / oră + 144 W / oră + 600 W / oră + 835 W / oră = 103,809 KW / oră.
Având în vedere că punctul de lucru respectiv funcționează 12 ore pe zi, cei trei specialiști calculează, corect, consumul zilnic:
103,809 kw / oră x 12 ore = 1245,708 kw / zi.
Apoi, estimează consumul lunar la 37371,24 kw, deoarece consideră în mod greșit că RMN-ul funcționează 30 de zile pe lună.
În realitate, RMN-ul funcționează 23 de zile pe lună, fiind disponibil doar în timpul săptămânii. Așadar, consumul real este următorul:
1245,708 kw / zi x 23 zile = 28651,284 kw.
Din facturile primite de noi de la Spital, rezultă că plătește 7000 lei vechi pe kilowat.
Dovada găurii de peste 20 miliarde lei vechi, din bugetul Spitalului
Prin urmare, Spitalul ar fi trebuit să factureze către cele două firme, numai pentru energie electrică, 28651,284 x 7000 = 200.558.988 lei vechi lunar. De la debutul colaborării cu cele două firme, în noiembrie 2008, s-au scurs 109 luni. Așadar, consumul total de energie electrică se ridică la 200.558.988 x 109 = 21.860.929.692 lei vechi. Acești bani au fost plătiți ilegal din bugetul spitalului, întrucât până acum s-au facturat firmelor respective doar sume infime, care se ridică la circa 15 milioane lei vechi lunar.
După verdictul respectivei comisii, conducerea Spitalului a intrat în panică și a emis, intempestiv, la 8.11.2017, două facturi, de circa 4 miliarde lei vechi, reprezentând consumul de energie electrică nefacturat pe 2017!
Trezindu-se că are de plătit dintr-o dată 4 miliarde lei vechi, după ce timp de 10 ani plătise câte 15 milioane lei vechi, pentru utilități, bineînțeles că Tarță cel descurcăreț a dat din coadă să-și rezolve problema.
Ordin pe zi de unitate: cei trei specialiști să mai calculeze o dată, dar de data asta ”corect”! Fals și uz de fals, din ordinul șefilor Spitalului, care au primit și ei ordin de la alți șefi!
Ce s-a întâmplat? Ceva halucinant! Conducerea Spitalului a primit ordin să-i pună pe cei trei specialiști să mai calculeze încă o dată, dar de data asta neapărat ”corect”, consumul de energie electrică! Ceea ce s-a și întâmplat! Mai mult, managerul Spitalului, Tiberiu Tătaru, și-a prezentat demisia, fiind rapid înlocuit cu un sinecurist de partid, Gigel Capotă.
Așadar, la o lună distanță, după ce enumeră aceiași consumatori și același consum pe fiecare consumator, aceiași specialiști înmulțesc concumul pe o zi cu 8, ca și cum acel punct de lucru ar fi deschis doar 8 zile pe lună (!!!), și ajung la un așa-zis consum lunar de 9977,52 kw / lună, ceea ce presupune costuri de 9955,52 x 7000 = 69.688.640 lei vechi, adică oricum de peste 4 ori mai mult decât s-a facturat în ultimii 10 ani. Dar, repet, a doua evaluare este intenționat greșită. În fapt, cei trei specialiști au comis intenționat un fals, pentru care trebuie să răspundă penal, la pachet cu aceia care i-au constrâns să facă asta.
În baza noii calculații, s-au stornat facturile de 4 miliarde lei vechi emise cu o lună înainte, și s-au emis altele, pe sume mult mai mici, Partidul și Serviciile să trăiască!
Senzațional: s-a găsit și Acarul Păun!
Crezând că în felul ăsta se acoperă de tot, noul manager al Spitalului, Gigel Capotă, s-a gândit c-ar fi bine să scoată vinovat pentru prejudiciul de peste 20 de miliarde lei vechi pe un fost angajat al Spitalului, care nu se știe dacă mai e în viață sau nu. Așadar, în mai multe documente oficiale, a pretins că nefacturarea până în prezent a consumului real de energie electrică a fost cauzată de fostul șef al Biroului Tehnic, care ar fi stabilit în 2008, și bineînțeles că nimeni n-a putut să-l oprească!, facturarea energiei electrice în Spital, în sistem paușal. Pe românește: la grămadă, un cost mediu, împărțit la toate entitățile din spital, o nimica toată, exact cum s-a și procedat. Managerul Capotă a evitat să prezinte o decizie scrisă în acest sens, și nici măcar un act de anulare a acelei decizii. Dar probabil că le va ticlui urgent, fiindu-i neapărat necesare în fața procurorilor. Trebuie spus că, până la recenta promovare, Capotă a fost directorul economic al Spitalului, adică ”miezul” care a împărțit banii în stânga, în dreapta și mai ales la Partid, și la Servicii … Din surse bine informate am aflat că, recent, Capotă a fost pe punctul de a fi reținut de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, dar a scăpat, în ultimul moment, fiindcă procurorul respectiv obișnuiește să-și rateze țintele în schimbul unei ”cauțiuni” corecte și corespunzătoare.
Iată că s-au găsit și alți doi angajați care să confirme, sub semnătură, că vinovat e șeful Biroului Tehnic, care nu mai e.
În general, când încerci să acoperi infracțiuni, comiți altele. După implicarea GORJNEWS în această speță, s-a dispus montarea a două contoare de măsurat energia electrică, la punctul de lucru al firmei respective. Din informațiile noastre, până acum s-a înregistrat un consum un pic mai mare ca al unui bec de lanternă, fapt care probabil că-i va determina pe șefii Spitalului să cheme reprezentanții Guinness Book of World Records să vadă la fața locului RMN-ul care nu consumă aproape nimic.
Cum s-au furat peste 15 miliarde lei vechi de la peste 10.000 de pacienți internați
Conform legislației din România, un pacient internat nu trebuie să plătească nimic pentru investigațiile medicale de care beneficiază pe timpul internării. Dacă, totuși, își face o investigație de tip RMN la o firmă privată cu punct de lucru în spitalul în care pacientul este internat, fie spitalul plătește investigația, în baza unui acord cu firma privată, fie o plătește pacientul, dar i se decontează imediat de către spital. Probăm aceste lucruri prin răspunsul oficial emis de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj.
Atât conducerea Spitalului, cât și medicii radiologi au ascuns pacienților internați faptul că avau dreptul să facă RMN gratuit!
Timp de 10 ani, până când GORJNEWS și Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public au sesizat inclusiv ministrul Sănătății despre aceste ilegalități, conducerea SJU Târgu Jiu ”n-a știut” că pacienții sunt puși ilegal să-și plătească RMN-urile, și că nu le sunt decontate costurile. Timp de 10 ani, niciunul din medicii radiologi care lucrează și pentru Spital, și pentru firma privată care deține RMN-ul, n-au informat pacienții că au dreptul fie să facă RMN gratuit, fie să-și deconteze imediat costurile.
Fiind plătiți de Tarță, medicii l-au pus pe primul loc pe Tarță. Pacienții, la coadă. Oribil
Din documentele obținute de noi, rezultă că în cei 10 ani scurși de la demararea colaborării cu firmele lui Tarță, peste 10.000 de pacienți internați au făcut investigații de tip RMN și au plătit ilegal câte 150 de lei. Toți cei peste 10.000 de pacienți internați sunt îndreptățiți, conform legii, să-și primească banii înapoi, dar nu de la firmele lui Tarță, care au exploatat doar bunăvoința și complicitatea medicilor și a conducerii Spitalului, ci de la Spital. Fiind plătiți de Tarță, medicii l-au pus pe primul loc pe Tarță. Pacienții, la coadă. Oribil.
Încă o dovadă: bon fiscal de 150 lei emis în noiembrie 2017 unui pacient internat
Unul dintre pacienții care ne-au semnalat că sunt puși să plătească acea taxă ilegală ne-a adus și un bon fiscal, emis de firma lui Tarță în noiembrie 2017.
Tariful ilegal impus de Tarță pacienților internați a fost oficializat și publicat chiar pe site-ul SJU Târgu Jiu!
Deși legislația în vigoare interzice practicarea acelui tarif de 150 de lei, conducerea Spitalului a mers cu slugărnicia față de Tarță (oare de ce?) până la a publica tariful ilegal pe site-ul oficial al Spitalului.
Președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu, implicat în mușamalizarea cazului
Pentru a mima că se implică în cercetarea celor semnalate de noi, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a numit și el o comisie de anchetă, tot din trei specialiști, care n-a descoperit absolut nimic. Mai mult, cei trei s-au mărginit la a număra investigațiile RMN efectuate, fără a verifica dacă firma și-a respectat angajamentul contractual de a efectua 5 RMN-uri gratuite pe zi, pentru pacienții internați.
Din păcate, fostul condamnat penal Cosmin Popescu se dovedește a fi doar paravanul dinapoia căruia fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, continuă să distrugă tot felul de structuri publice din acest județ. Cu o așa slugă credincioasă, Călinoiu este de neoprit.
Așa-zisele RMN-uri ”gratuite”, la care s-a angajat prin contractul cu Spitalul, i-au fost decontate lui Tarță de către CJAS Gorj. 54 de miliarde lei vechi, subvenții!
Prin contractul încheiat cu SJU Târgu Jiu, Tarță trebuia să efectueze zilnic 5 RMN-uri gratuite pentru pacienții internați. Așa cum am văzut, nu și-a respectat nici această obligație, întrucât pacienții internați au fost constrânși să plătească câte 150 de lei. În cei 10 ani de colaborare cu Spitalul, Tarță a primit de la CJAS Gorj peste 54 de miliarde lei vechi, în baza cărora au beneficiat de RMN-uri gratuite pacienți neinternați, care au venit cu trimiteri de la medici specialiști.
După ce a montat contoare electrice, GORJNEWS a mai rezolvat ceva: s-a anulat taxa ilegală de 150 de lei!
Începând din decembrie 2017, S.C. MEDICAL IMAGING S.R.L. nu mai percepe taxa ilegală de 150 de lei pentru RMN-urile efectuate pacienților internați. De altfel, taxa a dispărut și de pe ușa punctului de lucru. Din păcate, un pacient internat trebuie să aștepte minim două săptămâni până ajunge să facă un RMN gratuit. Investigația e indispensabilă pentru a fi pus un diagnostic corect. Când îi vine rândul, pacientul e deja externat, deci nu mai beneficiază de RMN gratuit. Asta-i România!
Tătaru și Tarță, după ce ne fură, ne iau și de proști
Crezându-se imaginativi și inteligenți, șefii SJU Târgu Jiu s-au înțeles cu Tarță să le trimită un document în care să-i anunțe că practică acea taxă ilegală. Așa s-a și întâmplat. În noiembrie 2017, Tarță îl anunță pe Tiberiu Tătaru că percepe câte 150 de lei pacienților internați.
Bineînțeles că Tătaru nu e de acord, sare ca ars, îi răspunde în scris că nu e de acord, și își creează în felul ăsta alibiul că abia după 10 ani, abia în noiembrie 2017, conducerea SJU a aflat că peste 10.000 de pacienți au fost jecmăniți de firma lui Tarță! După ce ne fură, ei ne cred și proști.
Mai mult, într-un document reprodus mai sus, actualul manager, Gigel Capotă, se apără spunând că n-a știut de plățile ilegale percepute de acea firmă deoarece nu sunt înregistrate în contabilitatea Spitalului!
S.C. MEDICAL IMAGING CONCEPT S.R.L. mai are colaborări similare cu spitale din București, Bacău, Câmpina și Techirghiol. Potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului Finanțelor, în 2016 a avut încasări de peste 36 de miliarde lei vechi.
Cât de departe pot merge procurorii gorjeni cu mușamalizarea unor astfel de cazuri?
Dimensiunea acestei investigații e direct proporțională cu amploarea faptelor vădit infracționale descrise.
Am preferat să includ majoritatea dovezilor, cu riscul de a pierde o mare parte din cititori, care vor fi obosit doar dând scroll căutând finalul acestei anchete de presă interminabile.
Am scris-o așa pentru că vreau să văd cât de departe pot merge procurorii cu mușamalizarea unor astfel de cazuri. Gorjul arată astăzi așa, și în acest județ poate veni oricând o firmă privată care să înșele peste 10.000 de gorjeni, și să-i fie plătite din bani publici utilități de peste 20 de miliarde de lei vechi, tocmai pentru că majoritatea procurorilor din Gorj sunt pe placul unor indivizi ca Tarță Arsene Eugen, Tiberiu Tătaru, Gigel Capotă, Ion Călinoiu și Cosmin Popescu.
8 Comentarii