Grupul de Acțiune în Interes Public îi cere lui Victor Ponta să modifice comisia internațională de evaluare a posibilelor traume suferite de operele din piatră ale Ansamblului Brâncuși, prin spălarea cu jet sub presiune din iulie 2013
Domnule Prim – Ministru,
Prin această Scrisoare Deschisă, vă solicităm cu bună credință, în interes public, să dispuneți:
1.înlocuirea domnului Radu Boroianu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, din componența și de la conducerea comisiei internaționale (formată prin Decizia dvs. nr. 480 din 4 decembrie 2013) care evaluează posibilele traume produse asupra operelor din piatră ale Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”, de la Târgu Jiu, în urma agresării lor cu jet de apă sub presiune, în luna iulie 2013;
2.înlocuirea, din aceiași comisie, a domnului Iulian Daniel Olteanu, “președinte director general” al întreprinderii de restaurare DUCT;
3.transparentizarea lucrărilor acestei comisii internaționale și organizarea, la Târgu Jiu, a unei întâlniri cu reprezentanți ai societății civile, ai mass-media și cu oameni de cultură care dețin dovezi în legătură cu spălarea operelor din piatră și doresc să le înmâneze direct membrilor comisiei, pentru a contribui la realizarea unei evaluări corecte, în deplină cunoștință de cauză.
Dintr-o eroare regretabilă și inadmisibilă, dumneavoastră l-ați inclus pe Radu Boroianu în componența comisiei internaționale, pe care, de altfel, o și conduce, ca președinte, existând îngrijorarea firească, la nivelul societății civile din Târgu Jiu, că va putea influența, în beneficiul personal, evaluarea comandată și plătită, din bani publici, de Guvernul României.
Întâi, vă amintim că, în prezența dumneavoastră, chiar lângă Poarta Sărutului, în data de 26 octombrie 2013, Radu Boroianu s-a antepronunțat asupra verdictului comisiei internaționale pe care o conduce, spunând, textual: “Așa se spală monumentele, domnule!”. Deși este prima spălare cu jet sub presiune, din istoria Ansamblului Brâncuși, Boroianu a susținut, cu același prilej, că “este în obligația deținătorului (nota noastră: Primăria Târgu Jiu) să facă de două ori pe an spălarea monumentului”, fapt contrazis de întreaga documentație cu privire la operațiunile de întreținere și conservare a operelor brâncușiene din piatră. Același Radu Boroianu a afirmat, eludând prevederile Legii 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, că nu era necesară eliberarea unui aviz de către Ministerul Culturii, pentru spălarea cu jet sub presiune a Porții Sărutului, Aleii Scaunelor și a Mesei Tăcerii.
Prin toate aceste alegații, Radu Boroianu a încercat în primul rând să se dezvinovățească pe sine, date fiind atribuțiile sale funcționale, ca ministru secretar de stat, în ceea ce privește Ansamblul Sculptural “Calea Eroilor”. Mai mult, trebuie avut în vedere interesul direct al domnului Boroianu de a determina un verdict al comisiei internaționale potrivit căruia spălarea cu jet sub presiune este firească, oportună și necauzatoare de traume, întrucât, la momentul actual, la Parchetul de pe lângǎ Judecătoria Târgu Jiu și la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj este în derulare o anchetă penală cu privire la evenimentele din iulie 2013, care se poate extinde și asupra unor factori de decizie din Ministerul Culturii care fie nu și-au îndeplinit atribuțiile legale, fie au tăinuit posibile infracțiuni săvârșite la Târgu Jiu.
Solicităm înlocuirea, în comisia internatională, a domnului Iulian Daniel Olteanu, din următoarele motive:
1.A fost, în 2004, șeful șantierului de restaurare a operelor din piatră. Deficiențele resturării din 2004, cauzate de factori asupra cărora nu este momentul să insistăm acum, au fãcut ca, începând din 2010, să se constate infiltrații ale apei rezultate în urma precipitațiilor, prin acoperământul Porții Sărutului. În general, în toate țările dezvoltate, opere de artă de valoarea Porții Sărutului sunt restaurate profesionist și cu o frecvență mult mai redusă decât se întâmplă, în România, cu Ansamblul Brâncuși.
Ca șef al șantierului de restaurare, Iulian Daniel Olteanu a avut raporturi de natură comercială atât cu Ministerul Culturii, cât și cu autoritățile locale, structuri interesate în mușamalizarea posibilelor traume rezultate după spălarea cu jet sub presiune.
2.A prestat, în 2007, la comanda Primăriei Târgu Jiu și a Centrului Municipal de Cultură și Artă “Constantin Brâncuși”, lucrări de întreținere a operelor din piatră, fapt ce a consolidat raporturile sale comerciale cu structurile evaluate, indirect, de comisia internatională.
Pe de altă parte, pentru deplina dumneavoastră edificare asupra caracterului barbar al spălării cu jet sub presiune din iulie 2013, redăm, în continuare, felul în care s-a intervenit asupra acelorași opere, în același scop, în conformitate cu aceleași specificații tehnice, în anul 2007, de către echipa condusă de Iulian Daniel Olteanu:
“Pentru curăţarea în amănunţime a pietrei, echipa a folosit jeturi de aer cald, beţişoare de bambus şi soluţii speciale pentru îndepărtarea depunerii de aderenţe de la nivelul pietrelor.” (Sursa: Cotidianul “Impact în Gorj”, 18 august 2007).
Or dacă în 2007 s-au folosit jet de aer cald, bețișoare de bambus și soluții speciale, cum vă explicați că atât Radu Boroianu cât și directorul general al Institutului Național al Patrimoniului, Alexandru Muraru, și-au permis să vă mintă, în data de 26 octombrie 2013, la Târgu Jiu, în văzul tuturor, că este normal, oportun și legal să fie spălată Poarta Sărutului cu jet de apă sub presiune?
Domnule Prim – Ministru,
La 26 octombrie a.c., la Târgu Jiu, chiar dvs. ați garantat constituirea unei “comisii independente”. Or este limpede că, prin includerea domnilor Boroianu și Olteanu, această comisie ratează orice premisă de obiectivitate și independență. Tot dvs., cu același prilej, ați afirmat următoarele: “Înțeleg că cei care s-au supărat acuză Ministerul. Și-atunci, ca să nu fie discuții, aducem niște oameni care nu lucrează pentru Minister și care să ne spună un punct de vedere științific”. Domnul Radu Boroianu nu numai că lucrează în acel Minister, dar se află la conducerea lui. De-a lungul timpului, domnul Olteanu a contractat lucrări de sute de milioane de lei vechi de la același Minister al Culturii.
De 10 ani sunteți deputat de Târgu Jiu în Palamentul României. Noi, ca târgu – jieni, putem înțelege că și în acești ultimi 10 ani Târgu Jiul a fost ocolit de investitori, că nu s-au creat locuri de muncă, că instituțiile statului de drept continuă să manifeste rezistență la procesul de modernizare, că de 7 ani se lucrează, fără succes, la refacerea drumului european ce leagă Târgu Jiul de alte două orașe – Rovinari și Bumbești Jiu, agresiunile inimaginabile împotriva presei, și multe altele.
Însă, ne este foarte greu să ne acomodăm cu diferența uriașă dintre demersurile dumneavostră concrete și angajamentele dumneavoastră publice cu privire la Ansamblul Brâncuși.
Față de această petiție, solicităm răspuns scris.
Cu speranță în buna dumneavostră credință,
Președintele Grupului de Acțiune în Interes Public,
Narcis DAJU