Investigatii

Mizeria din DGIPI, deconspirată de niște gunoaie

* Gunoaie cu datele unui șef și adresa unei unități DGIPI, aruncate pe câmp

* Cazul, cercetat cu viteza melcului de conducerea DGIPI

* PNL ”spală” imaginea DGIPI, pătată de drogurile lui Gelu Oltean, cu ginerele pușcăriașului Liviu Luca

De la gunoaiele din câmp, la haosul din ”Doi și-un sfert”

Cu două săptămâni în urmă, niște localnici din Peștișani – Gorj au anunțat Poliția Locală că la marginea DJ 672 tocmai se înființase un fel de depozit ilegal de gunoaie.

Depozit ilegal de gunoaie

Printre resturi de materiale de construcții și deșeuri menajere, polițiștii locali au găsit și ambalaje ce purtau, în mod straniu, adresa Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, precum și numele – Chiricescu Adi – și telefonul celui care comandase acele bunuri, și ceruse să-i fie livrate la sediul IPJ!

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj ne-a spus că nu există nici un ”Chiricescu” angajat în instituție. Apoi, l-am rugat să caute mai bine în clădire, la adresa din strada Traian, nr. 2, pentru că e posibil să-i fi fost furate gunoaiele – nu-i așa? – și să le vrea înapoi. Purtătorul de cuvânt a revenit, și mai tranșant: n-avem nici un Chiricescu!

Și era pe jumătate sincer, căci aparținătorul gunoaielor din marginea drumului lucra în acea clădire, dar la altă structură:
Serviciul Județean de Protecție Internă Gorj, unitate teritorială a Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, cunoscută în termeni populari ca ”Doi și-un sfert”.

Posesorul gunoaielor, șef în ”Doi și-un sfert”

Chiricescu Adrian – Ion nu este un ofițer de informații oarecare. El deține o funcție de conducere la SJPI Gorj, și are în coordonare alți ofițeri de informații, plătiți din bani publici să identifice și să înlăture ”vulnerabilitățile și factorii de risc la adresa personalului și a capacității operaționale a Ministerului Afacerilor Interne”.
Dar, în realitate, după cum ați început să înțelegeți deja, Chiricescu este el însuși, prin unele fapte ale lui, o verigă slabă în așa-zisul sistem imunitar al MAI. Și-atunci, cum și în ce fel îi coordonează el pe alții?

Misiune specială ”de cumpărături”, de Black Friday

În 23.11.2018, la ora 10.25, fix de Black Friday, așa cum rezultă de pe ambalaje, Chiricescu se afla în timpul serviciului, dar asta nu l-a inhibat în a comanda mai multe bunuri, indicând ca adresă de livrare locul său de muncă (sediul IPJ Gorj), și numărul său de telefon. Adică ultimul răcnet de conduită contrainformativă!
Bunurile îi erau necesare pentru dotarea pensiunii ”Casa Dalya”, ce urma să fie înființată pe numele sorei sale, Dăianu Alina, în satul Gornovița, localitatea Tismana, judetul Gorj.

Cumnatul lui Chiricescu, condamnat definitiv pentru luare de mită

Cine este Dăianu Alina? Angajată a Consiliului Județean, pe un post de consilier, este mâna dreaptă a vicepreședintelui Ninel Muja. Soțul ei, Dăianu Ioan Daniel, fost agent șef la Penitenciarul Târgu Jiu, era prins în flagrant de Direcția Generală Anticorupție, în 2016, în timp ce primea mită 500 de euro și două sticle de whisky, pentru a mijloci o învoire de Paște pentru un membru al clanului interlop Sărsan, din Vâlcea. După mai multe luni de arest preventiv, cumnatul lui Chiricescu a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la doi ani de închisoare cu suspendare. Ceasul rău a trecut, dar aversiunea lui Chiricescu de la ”Doi și-un sfert”, față de colegii din DGA Gorj care participaseră la reținerea cumnatului său, a rămas.

40.000 de euro pentru o pensiune fictivă

Prevalându-se de poziția sa din Consiliul Județean, sora lui Chiricescu a câștigat de la Camera de Comerț și Industrie Gorj o finanțare de 40.000 de euro, pentru amenajarea unei pensiuni de trei margarete într-o casă bătrânească din satul Gornovița, oraș Tismana, în cadrul programului ”START SUSTENABIL PENTRU AFACERI INOVATIVE POCU/82/3/7/105590”.

Am nimerit cu chiu, cu vai , la fața locului. Așa-zisa pensiune este ascunsă pe o uliță înfundată, într-un loc prin care turiștii n-au nici un motiv să treacă.
Din exterior, se vede clar că de cei 40.000 de euro s-a dat cu un var colorat peste o casă mai veche de 50 de ani, fără nici un fel de anexe, care să sugereze că e vorba de o locație turistică.

În interior, ”mobilier” dintr-un fel de carton presat, în așa-numita ”cameră KING” de 16 mp.
Modul în care această chichineață a fost clasificată cu 3 margarete ar putea constitui, lejer, subiectul unei cercetări penale separate. Dar, cum vorbim de mâna dreaptă a vicepreședintelui de Consiliu Județean Ninel Muja, și de sora unui șef din ”Doi și-un sfert”, începem să-nțelegem cât de obiectiv s-a făcut clasificarea, și că nu se va face nicio anchetă penală.

Șeful din ”Doi și-un sfert”, sictir față de polițiștii locali

După ce-au găsit gunoaiele cu adresa IPJ-ului pe ele, polițiștii locali au trimis o invitație în strada Traian, nr. 2, solicitându-i lui Chiricescu să se prezinte la Peștișani, pentru lămurirea situației.

Surse din Poliția Locală ne-au declarat că șeful din ”Doi și-un sfert” a tratat cu sictir factorii locali, refuzând să se prezinte. Pasămite, ei, cei de la ”Doi și-un sfert”, sunt un fel de supra-oameni care nu pot intra pe aceeași frecvență de comunicare cu niște pământeni oarecare, așa cum sunt polițiștii locali.

Aceleași surse ne-au relatat că polițiștii locali voiau să-l roage pe Chiricescu să strângă acele gunoaie, și că, dacă s-ar fi conformat, ar fi scăpat cu un simplu avertisment. Dar, în situația de față, urmează să fie amendat și pentru neprezentare, și pentru aruncarea gunoaielor într-un loc nepermis.

Primarul Peștișaniului, iritat de situație

Situația a ajuns și la urechile primarului Cosmin Pigui, care și-a exprimat nemulțumirea printr-o postare pe facebook: ” Timp de trei zile angajații Primăriei Peștisani au muncit pentru a face curățenie după cei care nu respectă comunitatea și mediul. Cu toate ca se colectează săptămânal gunoiul, mai există persoane certate cu bunul simț cărora li se pare mai simplu să arunce gunoaiele, moluzuri în marginea drumurilor sau pe albiile pâraielor. Surpriza este atunci când vezi că cei din localități vecine ne murdăresc localitatea. Vom lua măsuri!”

Răspunsul șablon trădează ipocrizia DGIPI

În legătură cu aceste aspecte am solicitat poziția oficială a conducerii DGIPI. După 10 zile, am primit un răspuns șablon, din care rezultă niște lucruri deloc îmbucurătoare.

În primul rând, în 10 zile conducerea DGIPI n-a reușit să-și formeze niște concluzii pe care să le transmită public.

Capacitatea operațională a serviciului care-și asumă că reprezintă sistemul imunitar al MAI e atât de slabă încât o situație punctuală, ca cea relatată mai sus, n-a putut fi cercetată în zece zile, deși se invocă existența unor ”mecanisme instituționale eficiente”.

Mai mult, conducerea DGIPI își asumă ridicol, în scris, ”toleranță zero” față de abaterile cadrelor proprii.

Povești de adormit copiii, căci din moment ce un șef își permite să facă comenzi de Black Friday în timpul serviciului, și se deconspiră furnizând pentru livrare numele lui, numărul lui de telefon și adresa IPJ, în DGIPI pare să fie o atmosferă similară cu aceea de la adunatul prunelor, pe timpuri, la țară. Fiecare face cam ce vrea, fără nicio repercusiune.

Totuși, DGIPI își asumă, pe site-ul propriu, că în relația cu mass-media va dovedi ”solicitudine, corectitudine, transparenţă, promptitudine şi determinare în urmărirea prezentării corecte a activităţii unităţii.”

Aveți încredere!? Fost șef DGIPI, reținut pentru trafic de droguri

”Doi și-un sfert” este serviciul de informații al MAI și se subordonează exclusiv ministrului Afacerilor Interne, care este numit politic. Șefii DGIPI sunt schimbați imediat ce la guvernare vine alt partid. În general, partidele numesc oameni serioși, care reprezintă ”cea mai bună” garanție pentru cetățeni că acest serviciu de informații respectă Constituția și legile țării.

De pildă, chestorul Gelu Oltean, fost șef al ”Doi şi-un sfert”, a fost reținut, recent, de procurorii DIICOT, pentru presupus trafic de droguri. Ce vreți mai mult de-atât?

Deunăzi, noul guvern PNL l-a numit la conducerea DGIPI pe colonelul Tiberiu Silviu Dumitrache. Potrivit unei investigații publicate recent de NEWSWEEK, Dumitrache este un apropiat al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca. El a fost anchetat pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, de complicitate la delapidare, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată, în dosarul privind folosirea ilegală a fondurilor operative ale DGIPI. Practic, banii care trebuiau folosiți pentru recompensarea surselor secrete umane erau utilizați în interes personal de camarila din DGIPI.

Socrul noului șef al ”Doi și-un sfert”, Liviu Luca, a fost condamnat la o pedeapsă de șase ani cu executare, în dosarul devalizării companiei Petromservice, alături de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu.

Acum, că știți fie și numai aceste lucruri despre DGIPI, nu-i așa că deja vă simțiți mai protejați, și mai în siguranță?

În slujba partidului aflat la guvernare

Practic, DGIPI e o jucărie a partidului aflat la guvernare și, în același timp, o sursă suplimentară de putere, folosită discreționar, de același partid. Pentru ca fiecare partid să se bucure de astfel de beneficii, după ce ajunge la guvernare, există o înțelegere tacită, transpartinică, în baza căreia activitatea DGIPI rămâne, practic, nereglementată legal.

Ca și SRI-ul, DGIPI-ul e organizată și funcționează în baza Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, lege care nu mai are nicio legătură cu realitățile actuale, și pe care de 29 de ani nici un factor de putere din așa-zisul nostru stat de drept nu și-a dorit s-o actualizeze, tocmai pentru a se crea cadrul unei prestații discreționare, la cheremul partidului aflat la guvernare.

Pe site-ul propriu, pe lângă activitățile de contrainformații derulate în interiorul MAI, DGIPI recunoaște că ”desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice”. O exprimare extrem de laxă, care ne lasă să înțelegem că DGIPI are în atenție lideri sindicali, lideri de mișcări civice, conducători de partide politice și chiar ziariști mai ”indisciplinați”. O exprimare care lasă deschisă folosirea în scopuri politice, discreționare, a unui serviciu de informații despre care se știe cu certitudine că este condus politic, de partidul aflat la guvernare.

DGIPI, absent pe 10 august 2018

Dar, dacă tot documentează premisele de tulburare a ordinii sociale, ce-a făcut DGIPI înainte de incidentele din 10 august 2018, din București? Dacă ne uităm la luptele de stradă din acea zi, suntem tentați să spunem că n-a făcut nimic, și că se ocupă declarativ de ”ordinea publică” doar pentru a avea pretextul de a monitoriza lideri sindicali, lideri de mișcări civice, lideri politici și ziariști.

Frății toxice, cu comandanții de IPJ-uri

În final, nu trebuie să omitem un alt aspect definitoriu și extrem de nociv, din activitatea DGIPI: frățiile care funcționează în provincie, între șefii unităților teritoriale ale ”Doi și-un sfert”, și comandanții de IPJ-uri.

În Gorj, de pildă, PSD-ul l-a numit în fruntea IPJ-ului pe fiul prefectului PSD din Mehedinți, Decebal Drăghiea, ca să nu existe dubii în legătură cu partizanatul politic al poliției.

De atunci, dosare penale care conțin probe despre implicarea unor lideri ai PSD Gorj în deturnări de zeci de milioane de euro, bani europeni, au fost lăsate în nelucrare.

Și, ați ghicit, șefii din zonă ai DGIPI n-au avut nimic împotrivă, și și-au văzut, în liniște, de ale lor. Comenzi de Black Friday, în timpul programului, și multe altele. Și chiar dacă și-ar face datoria, datele ar ajunge la Gelu Oltean sau la Tiberiu Silviu Dumitrache.

ACEASTĂ ANCHETĂ JURNALISTICĂ A FOST SCRISĂ DE NARCIS DAJU PENTRUROMÂNIA LIBERĂ”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *