Investigatii

MAFIA GUNOAIELOR, milioane de euro din deșeuri îngropate. Ministerul Mediului, complice!

Dovezi de nezdruncinat în legătură cu corupția endemică din instituțiile de mediu din Gorj, ai căror șefi au fost revalidați în funcții de ministrul Mediului, Costel Alexe.

În mijlocul comunei Bălești, imediat lângă Târgu Jiu, îți zgârie privirea munții de baloți cu deșeuri, fix ca aceia importați ilegal din Occident, iar mirosul pestilențial îți taie răsuflarea.

Depozitul de lângă Târgu Jiu e plin cu baloți cu deșeuri, ce par importate din Occident

Baloții occidentali se văd și mai bine într-o fotografie realizată deunăzi de Garda de Mediu Gorj, care a ajuns la fața locului doar după ce televiziunea locală TÂRGU JIU TV a difuzat imagini halucinante cu acest depozit.

În jurul depozitului de deșeuri se află zeci de case și un bloc de locuințe. În majoritatea timpului, gunoaiele ajung până aproape de ultimul etaj.
Ca să înțelegeți ce văd locatarii blocului atunci când se uită pe geam, e de-ajuns să priviți poza alăturată. Să aerisească, nici nu poate fi vorba.

Asta văd locatarii blocului de lângă depozit, când se uită pe geam.

Teoretic, aici deșeurile se transformă în materiale de construcții. De fapt, se depozitează cu nemiluita gunoaie, majoritatea nesortate, se toacă și se îngroapă noaptea, pe câmpurile din comună.
Chiar ieri am descoperit o astfel de groapă, proaspăt săpată, ce urma să fie umplută cu gunoaie.

Această groapă, proaspăt săpată, urma să fie umplută cu gunoaie

Primarul liberal al comunei Bălești, Mădălin Ungureanu, a găsit repede o explicație plauzibilă: ”groapa e făcută de un afacerist local, Vîrțan Ion, fără autorizație. L-am amendat, am înțeles că l-a sancționat și Mediul. Nu ne-a spus ce voia să facă acolo.”

În realitate, câmpurile sunt pline cu gunoaie îngropate. Și nu numai la Bălești. Cu două luni în urmă am descoperit sute de tone de gunoaie îngropate lângă orașul Târgu Cărbunești. Firește că nu s-a luat nicio măsură. Cu doar câteva zile înainte fuseseră la fața locului, într-un așa zis control, comisarii Gărzii de Mediu, care nu au aplicat, atunci, nicio sancțiune!

Primarul comunei Bălești, fost angajat al DSP Gorj

Primarul Mădălin Ungureanu a lucrat mult timp la Direcția de Sănătate Publică Gorj. Potrivit Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, emise de Ministerul Sănătății în 2014, ”se interzice schimbarea destinației funcționale a unor zone, dacă prin aceasta se creează premisa apariției de riscuri pentru sănătatea populației din zona locuită. Astfel, dacă functiunea zonei este strict rezidentiala nu ar trebui permise alte activitati.” Același act normativ arată că distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt de 200 de metri în cazul rampelor de transfer de deșeuri, și de 1000 de metri în cazul depozitelor de deșeuri.

Totuși, primarul a emis fără nicio ezitare autorizație de funcționare, între case, pentru depozitul de deșeuri.

Localnicii au petiționat ani în șir instituțiile statului, dar în zadar. Munții de gunoaie creșteau ziua și scădeau noaptea.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, conservă corupția din instituțiile de Mediu din Gorj

În Gorj, șefii Gărzii de Mediu și ai Agenției de Protecția Mediului sunt aceiași de ani de zile. Au rămas în scaune indiferent de culoarea guvernării, pentru că între PSD și PNL e o mare frăție. De altfel, președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, e pesedist, la bază.

Atât Gheorghe Sanda, șeful Gărzii de Mediu, cât și Nicolae Giorgi, șeful APM Gorj, au fost revalidați în funcții de ministrul Mediului, Costel Alexe, care este un mare vrăjitor al cuvintelor, și atât. Corupția endemică din instituțiile de mediu din Gorj nu-l deranjează cu absolut nimic, pe Alexe.

Maria Bercaru, una din specialistele din APM Gorj, a semnat mai multe autorizații de mediu pentru firma care deține depozitul de la Bălești.

Directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi, neagă, însă, cu nesimțire, că Maria Bercaru a semnat acele documente. De ce? Pentru că știe că ginerele subordonatei sale, Bidică Bogdan, a ajuns director adjunct chiar la firma care deține depozitul de la Bălești. Este vorba de S.C. NEW NCR RECICLARE S.R.L.

Și pentru că Bercaru semnează orice i se cere, și-a angajat și fiica, pe Bidică Claudia, chiar la APM Gorj. E veselie mare în instituția asta, nu-i așa?

Bidică și Claudia Bogdan. El a ajuns director adjunct la firma care deține depozitul, după ce soacra sa a emis autorizația de mediu. Iar ea e fiica mamei sale și lucrează, firește, tot la APM Gorj.

Pentru că nu mai au unde pune gunoaiele, cei de la S.C. NEW NCR RECICLARE S.R.L. s-au apucat să înființeze încă un depozit, tot în Bălești, tot într-o zonă rezidențială.

Al doilea depozit de gunoaie, din Bălești, tot într-o zonă rezidențială

Acolo, cu doi ani în urmă, Bercaru și șeful ei, Giorgi, autorizaseră altă firmă – S.C. GLASS RECICLARE SRL – să depoziteze gunoaie. Numai că în autorizația de mediu semnatarii au mințit că acolo există canalizare, apă și o platformă betonată.

În 2018, APM Gorj minte într-o autorizație de mediu că la un alt depozit de gunoaie există canalizare, apă și platformă betonată.

Ilie Holtea, un tânăr care se stabilise cu familia în acea zonă, dinainte să se depoziteze acolo gunoaie, a început să trimită petiții, mai multor instituții.
Așa se face că în februarie a.c., Garda de Mediu nu găsește nicio palmă din platforma betonată inventată de Giorgi și Bercaru în 2018. Aveți dovada mai jos. Cât despre canalizare și apă, lipsesc și acum, în zonă.

Între timp, S.C. NEW NCR RECICLARE S.R.L. a betonat toată curtea fostului conac boieresc. Fără nicio autorizație. Când plouă, otrava din deșeuri se scurge în curtea lui Ilie Holtea. Un vis!

Firma cu pricina aparține unui tânăr de doar 22 de ani, Rădulescu Gabriel. El recunoaște, nonșalant, pe facebook, că ”treaba mea este să îmi fac bani, treaba lor este să mă prindă, fiecare cu problema lui”. Dar se știe atât de acoperit, încât nu ezită să se fotografieze cu baloții de gunoaie din Occident, pe fundal.

Rădulescu Gabriel, 22 de ani, multimilionar în euro din afaceri cu gunoaie

Potrivit site-ului Termene.ro, în 2019 S.C. NEW NCR RECICLARE S.R.L. a avut un profit de peste 10 milioane de RON.

Dar de unde vine protecția? De peste tot. În primul rând, tatăl său, Rădulescu Ion, e de mult în branșă, și deține mai multe firme care derulează tot afaceri cu deșeuri, la fel de ”legale”.

Adevărata protecție vine însă chiar de la vârful Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Prim-procurorul Michaela Teodorescu are un soț pensionar MAI, care, de anul trecut, asigură ”legalitatea” afacerilor cu gunoaie în Gorj, în calitate de consilier juridic la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare ”ADIS” Gorj, la care sunt arondate toate UAT-urile, deci și Băleștiul!

Soțul prim-procuroarei Michaela Teodorescu asigură ”legalitatea” afacerilor cu deșeuri

Deși ca să strângi gunoaie și să le îngropi pe câmp e de ajuns să angajezi niște muncitori necalificați, firma NEW NCR RECICLARE S.R.L. a cheltuit mult ca să inducă o aparență de legalitate. Astfel, a angajat și niște cercetători, care au întocmit niște studii sofisticate, din care reiese că, de fapt, în acele depozite se fabrică materiale de construcții din gunoaie. Însă cel mai nepregătit polițist ar putea împrăștia ceața și prosteala aceasta, prin minime verificări. Dar depozitele funcționează de ani de zile, și nu le verifică aproape nimeni.

A făcut-o, în aceste zile, Garda de Mediu Gorj, care a aplicat și sancțiuni de 100.000 de lei, dar numai după ce TÂRGU JIU TV a difuzat imagini horror, cu aceste depozite.

Așteptăm o reacție oficială și măsuri ferme din partea ministrului Mediului, Costel Alexe, atât la APM cât și la Garda de Mediu Gorj. Ambele instituții stau de șase, în timp ce afaceriști ca Gabriel Rădulescu împânzesc câmpurile Gorjului cu cantități imense de deșeuri, aduse de peste zări și mări.

ACEASTĂ ANCHETĂ JURNALISTICĂ A FOST SCRISĂ DE NARCIS DAJU PENTRU ”ROMÂNIA LIBERĂ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *