Investigatii

HAOS în spital, SCLAVIE la firmele de pază, ITM-ul complice

– Paznici puși să muncească 260 de ore pe lună, pentru 2200 de lei, salariu net

– Pontaje falsificate, prezentate spitalului de stat din Târgu Jiu și aprobate la plată

– Post de pază creat ilegal în mijlocul pacienților de la Secția de Psihiatrie

– Paznicii, folosiți ca personal medical

– Legea sănătății mintale și ROF-ul spitalului, încălcate de șefa Secției de Psihiatrie

– Managerul Dumitru Vienescu a uitat să finalizeze ancheta internă. Termenul promis: 19.12.2023

– ITM-ul se autosesizează doar împotriva cățeilor. Despre dulăi, nimic

Un incident violent, aparent banal, petrecut în 15 noiembrie 2023 la Secția de Pshiatrie a spitalului de stat din Târgu Jiu, dezvăluie haosul și ilegalitățile de neimaginat din unitatea sanitară, și sclavia pe care continuă să o practice, în 2023, unele firme de pază, cu complicitatea șefului ITM Gorj, George Romanescu.

În acea zi, un agent de pază de la S.C. PSG ONE S.R.L. a fost bătut de un asistent medical de la Secția de Psihiatrie. Agentul de pază Guță Gheorghe se afla în salonul de ”agitați”, unde, din dispoziția șefei Secției de Psihiatrie, Ana Maria Câmpeanu, încerca să imobilizeze un pacient violent.

LA TÂRGU JIU, PAZNICII SUNT ”PERSONAL MEDICAL” ȘI FAC PARTE DIN ”ECHIPE TERAPEUTICE”

Paznicul respectiv ne-a relatat că zilnic era pus să intervină asupra pacienților, deși:

– Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor  nu prevede astfel de sarcini pentru agenții de pază

– Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, din 15.04.2016, arată că la imobilizarea (”contenționarea”) pacientului cu tulburări psihice participă doar personal medical.

– Regulamentul de organizare și funcționare a acestui spital prevede că ”contenționarea pacientului se realizează de către asistentul medical ajutat de infirmier și personal paramedical”. Prin ”personal paramedical”, în accepțiunea Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487 din 2002, se înţelege un membru component al echipei terapeutice, altul decât medicul sau asistentul medical specializat.

Așadar, participarea agenților de pază la imobilizarea pacienților este interzisă. Cu toate acestea, la mica înțelegere, conducerea spitalului și firma de pază au creat, faptic, un post de pază chiar în mijlocul pacienților din Secția de Psihiatrie. Rămâne de văzut dacă și scriptic, dar e greu de crezut că în planul de pază al acestui spital s-a creat un post de pază în mijlocul pacienților, în condițiile în care, legal, firmele de pază nu au atribuții pe linie medicală. L-am întrebat pe managerul Dumitru Vienescu ce scrie în contractul de prestări servicii încheiat cu firma de pază și ne-a spus că nu știe.

AGENT DE PAZĂ: ”Le mai dădeam țigări ca să-i liniștesc, de la mine…”

În schimb, iată ce ne-a mărturisit agentul de pază Guță Gheorghe:

”Ne puneau ei, efectiv, să imobilizăm bolnavii. ”Hai, țâne, țâne de el!” Că erau violenți. Nu primeam niciun spor pentru asta. M-au dat acolo că m-au văzut mai corpolent.

Lucrăm 24 de ore și apoi avem două zile libere. E mult la 24, vă dați seama, între ei, la agitați, acolo, în spate, între gratii… Eu nu știu ce post e acolo, unde scrie să facem noi acolo între ăștia agitați? Care pe toți, care veneau cu drogații, mi-i băgau mie acolo în spate, eu trebuia să stau lângă ei… Cum să faci așa ceva? Trebuie asistentul să stea, nu eu să stau lângă drogat și lângă bețivan și lângă ăsta. Fugeam de-atâtea ori, ieșeam, mă duceam la gratii când era… Le mai dădeam țigări ca să-i liniștesc, de la mine… Vă dați seama cu cine avem de-a face acolo? Și numai pe noi, ne bagă pe noi în prima linie, fără sporuri, fără nimic. Ei la birou, n-au treabă, se uită pe camere, ia uite, du-te la ăla, că uite ce face, du-te că…

Iau 22 de milioane în mână, puțin. Mulți nu le convine. Atâtea ore și bani nimic. Nu ne-ajunge nici să ne plătim datoriile. Te mai și-mprumuți… Ei se bucură că au liberele, două zile, și mai fac ceva acasă. Dar e obositor… Că urlă, țipă, se bat pe țigări că nu au, își fură mâncarea unii la alții.

Asistenții sunt foarte comozi. Pe noi ne puneau să facem tot. Eram câte doi pe tură. Un coleg în față, și eu eram în spate la agitați. Atunci l-am chemat pe colegul din față că era ăsta prea agitat, așa, și nu puteam face față. N-aveam câteodată timp nici să mâncăm. ”Du-te, du-te că e ăla agitat”. Păi și ce să-i fac eu? Faceți-i ceva, un calmant. El mă-ntreba pe mine! ”Păi cum se manifestă, după…” Păi mă-ntrebi pe mine? Ce sunt eu, asistent, medic? Erau foarte comozi, ei cu ochii tot timpul în calculator, cred că pe camere.”

Așadar, ”miezul” echipei terapeutice, la Secția de Psihiatrie, este un biet agent de pază, plantat în mijlocul pacienților, în ture ilegale de câte 24 de ore, de o firmă de pază care, așa cum vom proba mai jos, îi și fură lună de lună, din salariu, cel puțin câte 1000 de lei.

Lege: pacienții imobilizați ar trebui evaluați medical la fiecare 15 minute. Și de asta se ocupă tot agenții de pază. Cu ochiometrul!

Dacă ne-ntoarcem la Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, din 15.04.2016, găsim scris acolo că fiecare contenționare a unui pacient agitat trebuie trecută în ”Registrul măsurilor de izolare şi contenţionare”, împreună cu ”numele membrilor personalului medical care au participat la aplicarea măsurii restrictive”. Din informațiile noastre, în acel registru sunt trecuți și … paznicii, deoarece ei sunt asimilați de dr. Ana Maria Câmpeanu ca ”personal medical”!

Aceleași ”Norme” obligă personalul medical ”să evalueze starea pacientului contenţionat la fiecare 15 minute, examinând semnele vitale, menţinerea confortului şi apariţia posibilelor efecte secundare”. Din mărturia paznicului însă, înțelegem că în secția de psihiatrie are loc o hăulită, între asistenții medicali care stau în birou, la calculator, și agentul de pază aflat în mijlocul pacienților pentru a transmite de la fața locului ultimele evoluții pe linie medicală.

Fără să semneze acorduri de confidențialitate, paznicii cunosc toți pacienții Secției de Psihiatrie și pe rudele lor

Din moment ce tot personalul medical de la Secția de Psihiatrie semnează acorduri de confidențialitate, obligându-se să nu divulge identitatea pacienților internați acolo, este greu de înțeles cum s-a ajuns ca niște agenți de pază, fără să semneze nimic, să ajungă să cunoască toți pacienții, rudele care-i vizitează șamd.

Un asistent medical lovește un paznic, șefa secției fuge

Agentul de pază Guță Gheorghe relatează că, în data de 15 noiembrie a.c., în timp ce –  din dispoziția și în prezența șefei de secție – încerca să imobilizeze un pacient, asistentul medical Drumen Marius s-a năpustit asupra lui, lovindu-l cu pumnii și strângându-l de gât:

”Eram ca să-l legăm pe ăsta care era violent. Țineam de el de picioare ca să nu mă lovească, că dădea cu picioarele. Și ăsta, Drumen Marius, asistentul, mi-a dat un pumn în ochi din senin și mă strângea de gât. Niciodată, de când sunt acolo – am plecat pe patru ani – n-am avut vreun conflict cu el, nu știu ce l-a apucat. S-a mirat și colegul meu cu care eram pe tură, Cușlea Ion, cum de se-ntâmplă așa ceva. S-a mirat! Dacă nu era el, puteam să nu mai fiu. El m-a salvat. Făcusem tensiune 20, vă dați seama.

Ceilalți au dat bir cu fugiții, din asistenții de acolo. Efectiv și șefa a fugit… Șefa de secție, care ea nici nu a zis nimic, de ce-a făcut Drumen Marius. Înseamnă că sunt prieteni. Prieteni – prieteni!

Deci efectiv asistentele au fugit, că erau două… Când au văzut că bolnavii au sărit pentru mine să mă apere… Ăștia, bolnavii, să dea-n el, să-l bată pe el, că m-au văzut că m-a ștrangulat… Erau prietenii mei, acolo, că eu le dădeam țigări, vorbeam frumos cu ei… Și m-am băgat între ei să nu-l omoare pe el, că-l jucau în picioare. Dar pățeam eu iar, sau colegul, că n-am avut grijă… Că de ce n-am intervenit… Și de-abia i-am calmat… Și-ntotdeauna i-am ajutat… Unde m-au pus acolo am stat… N-am fost din ăla… Nu le-am răspuns… Am zis să-mi păstrez locul de muncă.”

Așadar, un tablou incalificabil, care n-are nicio legătură cu terapiile medicale care ar trebui aplicate în 2023 într-o secție de psihiatrie din Uniunea Europeană.

Managerul Vienescu a anunțat că face anchetă internă dar a uitat s-o mai finalizeze 

Potrivit anunțului oficial făcut de spital, managerul Dumitru Vienescu a aflat de acest incident abia după 5 zile. Ca de obicei, s-a constituit o comisie de anchetă și s-a dat un termen suficient de lung, anticipându-se greșit că presa va uita cele petrecute la Secția de Psihiatrie și că nu va mai întreba nimeni de  raportul comisiei de anchetă:

„Conducerii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu i-a fost adus la cunoștință incidentul care a avut loc, pe 15.11.2023 în Secția Psihiatrie. Prin dispoziția managerului unității, a fost constituită pe 21. 11. 2023, o comisie de cercetare disciplinară care va analiza aspectele sesizate. Termenul de finalizare a raportului este data de 19.12.2023. În baza raportului comisiei de cercetare disciplinară, managerul va decide măsurile legale care se impun”, a transmis Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Managerul Vienescu: ”Nu știu ce scrie în contract, dar, da, paznicii supraveghează bolnavii periculoși”

Vineri, 22.12.2023, după expirarea termenului de finalizare a anchetei, am avut următorul dialog cu managerul Dumitru Vienescu:

–  ”Ancheta referitoare la incidentul de la Secția de Psihiatrie, din 15 noiembrie, este gata?”

– ”Nu este… S-a prelungit termenul până pe… nu știu, până săptămâna viitoare cred, pentru că unul din membrii comisiei este în concediu… Sunt aproape gata anchetele la tot ce-i acolo… Adică tot personalul a fost intervievat, le-au fost luate note explicative și urmează să fie emis raportul.”

– ”Am înțeles că agenții de pază interveneau în mod curent, la solicitarea medicilor și asistentelor, asupra pacienților. Prin contractul dintre spital și firma de pază, s-a stabilit ca agenții de pază să imobilizeze pacienții?”

– ”Ei acolo erau puși la supravegherea bolnavilor periculoși. Deci era pază și în interiorul secției.”

– ”Aveați prin contract ca agenții de pază să imobilizeze pacienții?”

– ”Trebuie să mă uit în contract exact, să văd ce scrie în contract. Dar ei interveneau atunci când erau violenți, erau recalcitranți, și interveneau să-i imobilizeze.”

”Când s-a prezentat acel agent de pază bătut, UPU avea obligația să anunțe Poliția și ITM-ul. Le-a anunțat?”

– ”Păi… ce… când să anunțe Poliția?”

– ”Agentul de pază s-a simțit foarte rău în timpul turei de 24 de ore, și a fost luat cu salvarea de la Secția de Psihiatrie și dus la UPU, iar cei de la UPU n-au anunțat nici ITM-ul, nici IPJ-ul…”

– ”Da, nu știu ce să vă spun, fiindcă n-am niciun raport al comisiei să văd ce s-a-ntâmplat acolo, dacă s-a anunțat sau nu.”

– ”Știați că acești agenți de pază erau pontați câte 24 de ore?”

– ”Păi erau pontați de firmă. Nu știu dacă erau pontați așa sau nu. Ei veneau pe bază de factură și noi plăteam pe bază de factură.”

– ”Dar firma de pază nu vă prezenta pontajele?”

– ”Ba da, ca și anexă la graficul de lucru. Dar nu vă pot spune că e 12 ore sau 24 de ore.”

Paznicul Guță, certat de comisia de anchetă. Imaginile de pe camerele video, probă în dosarul penal, au dispărut?

”M-au chemat la comisia care cercetează cazul. M-au întrebat toate cum s-au întâmplat, eu am spus exact cum am scris acolo. Că de ce n-am dus plângerile la poliție. Ei cred că nu știu c-am făcut la Parchet. Mă certau tot pe mine, că de ce n-am depus plângere.

Și-acuma să mi se-audă că nu mai merg camerele! Păi cum să nu meargă camerele? Înseamnă că până-acuma s-a mințit că merg, și-acuma nu mai merg? Camerele de supraveghere… Vă dați seama că erau acolo… Sunt două camere, când s-a-ntâmplat treaba… Pe tura colegului meu mi-a spus c-au venit de-au luat înregistrările. Cineva de la firma care se ocupă cu asta. Le-au luat ca să le șteargă, probabil, să nu mai fie dovezi. A treia zi, după ce s-a-ntâmplat. Mi-a zis colegul. ”Vezi că veniră ăia, luară camerele”.”

Paznicul Guță Gheorghe depusese plângere penală, după ce a obținut și ”Certificat medico legal” cu care probează că fusese bătut. Dar, cum era de așteptat, niciun polițist și niciun procuror nu l-au căutat. În schimb, conform spuselor lui, se pare că au dispărut imaginile de pe camerele video din Secția de Psihiatrie.

ITM Gorj, nicio anchetă. George Romanescu nu știe nimic

Agresiunea aparent banală, din 15.11.2023, deschide Cutia Pandorei din care ies la iveală o sarabandă de ilegalități.

Firma de pază nu a anunțat ITM-ul despre producerea accidentului de muncă, iar ITM-ul s-a prefăcut că nu vede articolele din presa locală și centrală care relatau despre incidentul violent. Vineri, 22.12.2023, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Bianca Văcaru, ne-a răspuns că accidentul de muncă nu a fost cercetat și că se vor dispune măsuri legale împotriva angajatorului. Adică o amendă simbolică.

Conform legii 319/2006 a securității și sănătății în muncă, firma de pază avea obligația să comunice imediat ITM-ului accidentul de muncă. Întrucât incidentul a produs și incapacitatea temporară de muncă a agentului de pază, firma angajatoare trebuia să realizeze propria cercetare.

Aceeași lege 319/2006 obliga și ITM-ul să cerceteze cele întâmplate, întrucât, îna ccepțiunea art. 29, alin. 1, litera ”b” avem de-a face cu un ”incident periculos”, amplu mediatizat de presa locală și centrală.

Ture ilegale de câte 24 de ore. Ore suplimentare neplătite. Câte 1000 de lei furați din salariile paznicilor

Dar, dincolo de aceste nereguli, fără să ne propunem neapărat, cercetând acest caz am aflat că agenții de pază sunt pontați ilegal, în ture de câte 24 de ore, și că li se fură din salarii în jur de 1000 de lei lunar, contravaloarea orelor suplimentare care nu le sunt plătite.

Paznicul Guță Gheorghe ne-a spus că lucrează în ture de câte 24 de ore, urmate de câte 48 de ore de repaus, și că e plătit cu 220 de lei. El a mai adăugat:

”La mine la firmă dimineața au auzit și ei ce mi s-a-ntâmplat. Eu n-am apucat să-i anunț până atunci, că m-au dus la toate spitalele, că eram cu tensiune mare. Dar nu s-a cercetat ca accident de muncă, că n-au înștiințat ITM-ul… Că vă dați seama că le țâțâie fundul, că 24 de ore… ITM-ul nu știe că noi facem acolo la 24 de oreCred că nici nu ne pontează pe 24 de ore… Mulți colegi de-ai mei nu sunt de acord ca să facă la orele-astea… Alții vor, unii nu vor… Unii da, unii nu… Unii le convine că-s două zile libere, altora nu, că-s prea des dac-ar face 12 cu 24, 12 cu 48. N-au anunțat. Și de-aia vecinul meu, care lucra cu mine, care m-a salvat, ar vrea și el la 12 ore și zice… ”Ce să facem? Hai să anunțăm ITM-ul!”  I-am spus: ”Treaba voastră, eu nu mai fac aicea. Să faceți ceva scris”.

Paznicii de la S.C. PSG ONE S.R.L. lucrează câte 60 de ore pe săptămână. Codul Muncii prevede un volum de muncă de cel mult 48 de ore

Potrivit Codului Muncii, ”durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.”

Lucrând în ture de câte 24 de ore, urmate de repaus de câte 48 de ore, angajații firmei de pază cumulează 240 de ore de muncă pe lună, adică 60 de ore pe săptămână, peste durata maximă legală de 48 de ore.

Salariul minim net este de 2079 de lei, și îi corespunde un volum de 40 de ore de muncă pe săptămână, conform Codului Muncii, adică de 160 de ore pe lună.

Angajații firmei de pază muncesc câte 80 de ore suplimentare pe lună, pentru care sunt plătiți cu câte 121 de lei, deși ar trebui să primească peste 1000 de lei net, fiecare.

Așadar, firma de pază încalcă legea de două ori: când îi pune pe angajați să muncească în ture de câte 24 de ore și când oprește circa 1000 de lei din salariul care se cuvine, legal, fiecărui angajat.

Firma de pază falsifică pontajele

Dacă pontajele pe care firma de pază le prezintă lunar spitalului corespund situației din teren, cu ture de câte 24 de ore și cu câte 240 de ore lucrate lunar de fiecare agent de pază, înseamnă că spitalul face plata serviciilor de pază în baza unor pontaje ilegale.

Iar dacă acele pontaje nu corespund realității, și sunt făcute în așa fel încât programul de muncă să nu încalce Codul Muncii, atunci documentele sunt falsificate.

Pentru a-și maximiza profitul, S.C. PSG ONE S.R.L. folosește mai puțini oameni decât ar fi nevoie, conform legii. Astfel, pentru acoperirea celor două posturi de pază de la Secția de Psihiatrie ar trebui folosiți 9 angajați, dar, în realitate, sunt repartizați doar 6. Banii care ar trebui plătiți pentru alți 3 angajați, și dările aferente, rămân la firmă, ca profit.

Potrivit bazei de date disponibilă pe site-ul WWW.TERMENE.RO, firma de pază este deținută de Ion Făget, colonel SRI în rezervă, fostul șef al SRI Gorj. Făget deține și/sau controlează prin interpuși un eșafodaj de firme de pază cu care a realizat în ultimii ani profituri de milioane de euro, din afaceri cu statul. Pentru George Romanescu, șeful ITM Gorj care pozează drept un monument de cinste și corectitudine, verificarea relațiilor de muncă din aceste firme este un subiect tabu. Dovadă și refuzul instituției pe care o conduce de a cerceta accidentul de muncă din 15.11.2023.

Potrivit site-ului www.termene.ro, în 2022 S.C. PSG ONE S.R.L. a avut un număr mediu de 364 de angajați și un profit de 2.362.858 lei (circa 470.000 de euro).

Ce se-ntâmplă la Secția de Psihiatrie, după o lună și jumătate de la incidentul din 15.11.2023

Agenții de pază participă în continuare la imobilizarea pacienților. Totul continuă absolut la fel și împotriva legislației din domeniul sănătății mintale. Semn că spitalul, în realitate, nu face nicio anchetă. Cât despre paznicul Guță Gheorghe, el a fost mutat de acolo:

”Nu mai fac acolo, m-au mutat. Să nu mai am legătură cu el, cu Drumen Marius, că Doamne ferește. Și-așa m-a amenințat prin alt coleg, Bărbuți Lucian, că știe unde stau, că vine peste mine, mă omoară, mă bagă-n portbagaj și nu știu pe unde mă duce. Și fără să-l ameninț eu. Eu nu m-am întâlnit cu el de-atunci, de când a fost. Deci amenință prin colegii mei, vă dați seama. Și doamna Câmpeanu n-a zis nimic, nimic. Nici nu mă salută. Eu fac acum la patrulă, la spitalul 700. Să nu fugă bolnavii, dacă intră vreo mașină străină s-o scoatem afară, să nu aibă voie pe spațiul verde.”

Felul în care alocă AJOFM Gorj subvenții pentru firmele de pază, și cum sunt mutați ilegal paznicii, de pe o firmă pe alta, când expiră subvențiile și se alocă altele noi, merită abordate într-o anchetă de presă separată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *