Sarabandă de ilegalități la Colegiul Național ”SPIRU HARET” din Târgu Jiu. Directorul interimar Flavius Dumitru Boian, numit la începutul anului cu susținerea deputatului PNL Gheorghe Pecingină, s-a grăbit să dea un ultim tun înainte de finalizarea concursului de desemnare a noului director, la capătul căruia e posibil să nu mai fie confirmat în funcție, deoarece mai sunt în competiție încă trei candidați.
ȘPAGA LA VEDERE, BIBLIOGRAFIA … LA SECRET
Așadar, Boian a preparat în grabă un concurs pentru ocuparea a 10 posturi, pe perioadă nedeterminată: contabil șef, secretar, laborant, muncitor și îngrijitor curățenie (4 posturi). Anunțul de organizare a concursului a fost publicat în Monitorul Oficial, pe site-ul guvernamental www.posturi.gov.ro și la avizierul școlii, dar din el lipsea esențialul: bibliografia.
Cam așa arată, de pildă, anunțul pentru concursul de desemnare a contabilului șef.
Mai mulți posibili candidați, atrași de mirajul serviciului la stat, au căutat bibliografia peste tot, în online și la avizierul școlii, după care au descins în incinta colegiului, unde au fost informați că blibliografia este … la domnul director, care bineînțeles că nu prea e de găsit pe la școală.
O astfel de mărturie a fost publicată, aici, de ”Impact în Gorj”.
BOIAN, CINCI TÂMPENII ÎN TREI CUVINTE
În replică, directorul Boian a spus cinci tâmpenii în trei cuvinte, fără a putea justifica de ce ține ascunsă bibliografia. Mai mult, Boian s-a plâns că s-au scos prea multe posturi la concurs, în același timp, deși decizia i-a aparținut, și că nu a putut constitui toate comisiile de concurs.
De fapt, lucrurile sunt cât se poate de simple: Boian s-a temut că nu va fi reconfirmat în funcție, și s-a grăbit să încaseze el șpaga aferentă celor zece angajări. În al doilea rând, așa cum vom proba mai jos, în România nu poate fi făcută publică organizarea unui concurs înainte de elaborarea bibliografiei și de constituirea comisiei de concurs.
Organizarea unor astfel de concursuri este reglementată prin ”Regulamentul cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare ın grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice din 23.03.2011”.
Acest ”Regulament” arată că biroul în cadrul căruia este necesară ocuparea unui post prin concurs elaborează fișa postului, bibliografia, tematica și face propuneri privind componența comisiei. Toate acestea sunt înaintate compartimentului de resurse umane.
Așadar, bibliografia trebuie elaborată cu mult înainte de publicarea concursului, și nu intră în atribuțiile comisiei de examinare, așa cum insinuează Boian, care încearcă să motiveze absența bibliografiilor ca un efect al inexistenței comisiilor de concurs.
Același ”Regulament” obligă să fie constituită comisia de concurs până cel târziu la data publicării anunțului de concurs. Or Boian a publicat anunțurile în 17 noiembrie, și cinci zile mai târziu mințea public că n-a putut constitui comisiile, deși erau finalizate cel târziu din 17 noiembrie.
Așa cum probăm mai jos, printr-un nou extras din același ”Regulament”, este obligatorie și publicitatea concursului pe site-ul guvernamental www.posturi.gov.ro, dar din documentație nu poate lipsi … bibliografia. Este o nouă dovadă indubitabilă care arată că bibliografia fusese deja elaborată, dar a fost păstrată sub cheie de directorul Boian, urmând a fi distribuită doar către favoriții săi.
CONCURSUL, ANULAT ȘI NU PREA
Pentru că în jurul acestui concurs penal s-a făcut suficient de multă vâlvă, directorul Boian a postat un anunț ambiguu pe site-ul preistoric al colegiului în care admite că a încălcat legislația în vigoare, dar nu precizează clar dacă concursul a fost anulat sau nu, mărginindu-se la a menționa că posturile vor fi republicate în perioada următoare.
Dar nimeni nu-l poate crede pe Boian, având în vedere că o parte dintre posturi sunt în continuare scoase la concurs, dar tot fără bibliografie, pe site-ul guvernamental www.posturi.gov.ro! Captura de mai jos a fost realizată adineauri.
Dincolo de evidentele încălcări ale legii, dovedite mai sus, mai trebuie punctate câteva lucruri…
VILĂ DE 170.000 DE EURO, CUMPĂRATĂ RECENT
Declarația de avere a directorului Boian nu pote fi găsită niciunde. Nici pe site-ul ANI, nici pe site-ul colegiului. Dacă am fi putut viziona declarația de avere a dânsului, am fi putut intui, cât de cât, de unde provine suma de 170.000 de euro cu care și-a cumpărat, recent, două treimi dintr-o vilă foarte spațioasă aflată în buricul Târgu Jiului.
Boian este profesor de informatică, iar site-ul CNSH este o mizerie. Mai jos, o captură din … mizerie.
BOIAN REPETĂ GREȘELILE FRATELUI SĂU
Boian repetă greșeala fratelui său, care s-a bazat, la rându-i pe susținerea actualului deputat Gheorghe Pecingină, și a sfârșit cât se poate de rău. Boian Vasile Lucian a fost mult timp urmărit internațional, după ce s-a sustras executării unei pedepse cu închisoarea, care i-a fost aplicată pentru infracțiuni săvârșite prin intermediul unei firme care-și avea sediul chiar acasă la Gheorghe Pecingină.
Potrivit unor surse apropiate acestuia, prin niște artificii avocățești Boian Vasile Lucian își ispășește în prezent pedeapsa la domiciliul din Belgia.
De asemenea, Boian Vasile Lucian este trimis în judecată în mai multe dosare penale, alături de Sitaru Florin, alt ”locotenent” de-ai lui Pecingină, și mâna dreaptă a primarului comunei Drăguțești, Dumitru Ion Popescu.