Procurorii Andrei Cristian Onescu și Michaela Loredana Teodorescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, au inventat probe nereale, din dorința de a-i scăpa de pușcărie pe cei implicați în distrugerea prin spălare cu jet de apă sub presiune, în 2013, a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor, capodoperele brâncușiene de la Târgu Jiu. Cei doi procurori invocă un deviz inexistent, conform căruia costurile de remediere a distrugerilor s-ar ridica la infima sumă de 255 de lei. În realitate, în dosarul penal respectiv există un deviz care spune cu totul și cu totul altceva: că remedierea distrugerilor provocate pe numai 30 de centimetri pătrați din Poarta Sărutului costă … 255 de euro! După cum se știe, au fost afectate toate operele din piatră, care însumează o suprafață desfășurată de zeci de metri pătrați. Calculând proporțional costurile reale de remediere a daunelor provocate, rezultă o sumă totală uriașă. Eroarea celor doi procurori, produsă la capătul a peste patru ani de așa-zise cercetări, este intenționată și cât se poate de uluitoare. Onescu și Teodorescu se prefac nu doar că nu știu să citească un deviz, ci și că ei nu cunosc diferența între euro și leu, și între centimetru pătrat și metru pătrat. Toată această batjocură la adresa ideii de justiție se produce nu într-un dosar oarecare, ci într-o cauză penală care va rămâne, negreșit, în istorie: dosarul spălării cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor.
După aproape patru ani de așa-zise cercetări, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a clasat dosarul penal privind spălarea cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor.
Țineți-vă bine: remedierea distrugerilor provocate cu jet de apă sub presiune costă … 255 de lei!?
Procurorul de caz, Andrei Cristian Onescu, acceptă că operațiunea de spălare s-a făcut fără avizul obligatoriu al Ministerului Culturii, cu încălcarea documentațiilor legale care interziceau folosirea apei și că a determinat degradarea capodoperelor. Totuși, pentru a scăpa de răspundere persoanele implicate în barbaria din 2013, Onescu susține sub semnătură că remedierea daunelor costă doar 255 de lei. Procurorul invocă, în susținerea acestei afirmații demente, un deviz care nu există.
Devizul invocat de procurorul Onescu nu există! Costurile reale sunt uriașe!
În realitate, așa-zisa probă supremă invocată de procurorul Onescu, pentru a-i scăpa de pușcărie pe cei care au distrus capodoperele brâncușiene, nu există. De fapt, devizul invocat de procuror are un cu totul și cu totul alt conținut. În cuprinsul documentului se arată că pentru remedierea unei suprafețe de numai 30 de centimetri pătrați dintr-o operă, este nevoie de 255 de euro. Așadar, Onescu încurcă intenționat euro cu lei, și centimetrul pătrat cu metrul pătrat, din dorința lui evidentă de a-i favoriza pe făptuitori.
Potrivit Codului Penal, ”ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate”, constituie infracțiunea de favorizare a făptuitorului și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Adică exact ce a făcut procurorul Onescu, inventând un deviz care nu există, și un cost infim pentru remedierea pagubelor provocate prin spălarea cu jet de apă sub presiune.
Invențiile procurorului Onescu au fost confirmate sub semnătură și de prim – procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Michaela Loredana Teodorescu, care a respins plângerea depusă de Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public, față de ordonanța de clasare emisă de procurorul Onescu.
Cum am descoperit că devizul inventat de procurori nu există
Ca urmare, Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public a contestat clasarea la Judecătoria Târgu Jiu. Știind ce porcării făcuseră în dosar, procurorii au refuzat să-l depună la Judecătorie în termenul legal, de trei zile, fixat de judecătorul căruia i s-a repartizat cauza. După patru încercări, ni s-a permis consultarea dosarului penal abia în data de 05 februarie 2019, cu o zi înaintea primului termen de judecare a contestației formulate de Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public. Cu această ocazie, am descoperit devizul pe care procurorii Onescu și Teodorescu s-au prefăcut că îl citesc greșit, pentru a-i favoriza pe făptuitori.
Paradoxal, în textul ordonanței de clasare, procurorul Onescu admite că intervenția asupra operelor trebuia să se facă numai cu avizul obligatoriu al Ministerului Culturii, și nu pe bază de apă.
Audierile Adinei Andrițoiu, care a coordonat actele de barbarie asupra operelor, s-au făcut atât de delicat, încât aceasta a mărturisit că e pur și simplu nepregătită profesional, și de aceea a dispus intervențiile ilegale, în baza unui simplu referat, în contradictoriu cu toată documentația legală ce interzicea folosirea apei și care se afla în posesia sa, la Centrul Brâncuși.
Din păcate, deși se recunoaște a fi nepregătită profesional, Adina Andrițoiu activează și acum, după mai bine de cinci ani, tot la Centrul Brâncuși.
La fel de hilară e și o altă declarație a suspectei, care recunoaște, senină, că n-a știut că orice intervenție asupra capodoperelor brâncușiene se realizează doar pe baza unui aviz obligatoriu emis de Ministerul Culturii.
Procurorul Onescu, înainte să o scoată nevinovată pe Adina Andrițoiu, în baza devizului inventat, surprinde legătura directă de cauzalitate dintre neîndeplinirea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și degradarea capodoperelor brâncușiene.
Documentele de recepționare a spălării cu jet de apă sub presiune, falsificate de Ionuț Jilăveanu, Monica Vlădăianu, Adina Andrițoiu și alții
Deși în dosar există toate dovezile necesare, procurorul Onescu a refuzat să observe că o comisie de recepție alcătuită din Popoi Romeo, Noru Bălan, Monica Vlădăianu, Ion Catană, Ionuț Jilăveanu și Adriana Andrițoiu a semnat, în fals, procesul verbal de recepție a spălării cu jet de apă sub presiune, în care – pentru mușamalizarea faptelor penale – s-a scris că intervenția asupra operelor s-a făcut conform documentației legale emise de Ministerul Culturii, adică fără niciun strop de apă! Detalii și documente, aici.
În episodul următor al anchetei noastre serial, vom proba cum au ignorat Consiliul Local Târgu Jiu și Direcția pentru Cultură Gorj solicitările Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj de constituire a unor comisii care să evalueze prejudiciul real generat prin spălarea cu jet de apă sub presiune a capodoperelor brâncușiene.
Vom reveni.