Din câte s-au petrecut în acest an în Târgu Jiu, urmașii noștri își vor aminti, peste 50 de ani, doar de întâmplările tragice prin care au trecut, în 2013, operele din piatră ale Ansamblului. Din respect față de adevăr și față de Brâncuși, ca replică la corul de minciuni și de tâmpenii prin care s-a încercat ascunderea crimei culturale încă în derulare la Târgu Jiu, stăruim și în această ediție a Ziarului de Investigații GORJNEWS asupra lucrurilor ce trebuiau spuse în aceste zile și nu s-au spus, încă.
Cârciumaru, Vână și Andrițoiu trebuie anchetați penal pentru distrugerea Porții Sărutului
Firma AQUA POLARO se autoprezintă pe propriul site drept o companie care face “curățenie cu apă sub presiune”.
La 3 iulie a.c., GORJ TV a prezentat pe larg imagini video cu niște băieți ca aceia din spălătoriile auto, care spălau cu apă sub presiune operele din piatră.
Câteva zile mai târziu, până și ziarul cel mai pro-PSD din județ, “Gorjeanul”, anunța că Ansamblul Brâncuși a fost “curățat cu pompă de înaltă presiune, utilizată de regulă pentru spălarea unor autovehicule sau a podelelor”. Același ziar recunoaște că, de curând, operele din piatră au fost curățate cu detartrant!!!
Tot acolo este redată opinia expertului Dorin Dănilă, care fusese angajat de Cârciumaru, pe bani publici, să realizeze proiectul de restaurare a Porții Sărutului. Deși era pe ștatul de bani albi ai primarului, Dănilă s-a pronunțat fără ocolișuri: “Eu sunt şeful proiectului de restaurare 2013 a Ansamblului. Am o calitate oficială în cauză. Dar cu toate astea nu ştiu nimic de această acţiune. Eu nu am fost întrebat, solicitat în legătură cu această acţiune din 3 iulie. Am fost surprins şi, în continuare, sunt indignat de cele făcute. În primul rând că este o acţiune total împotriva deontologiei de restaurare de piatră. (…) Aşa ceva este inadmisibil să se cureţe cu pompa de presiune. Nu mai putem introduce opera pe lista UNESCO. Noi lucrăm cu tampoane de vată, cu comprese, şi cineva vine cu compresorul pe ea. Este incredibil”.
După această declarație, nimeni din Primăria Târgu Jiu sau din Centrul Brâncuși nu l-a mai contactat pe Dănilă, deși expertul trebuia invitat să supravegheze, ca proiectant, restaurarea din septembrie – octombrie a.c.
Cârciumaru, atenționat în scris de Ministerul Culturii
Sculptorul Paul Popescu a denunțat la Ministerul Culturii crima comisă asupra operelor din piatră. În replică, forul guvernamental, în loc să sesizeze Parchetul General, i-a trimis lui Cârciumaru o “atenționare”, prin care îl somează să nu mai spele niciodată cu apă sub presiune Ansamblul Brâncuși. Două luni mai târziu, în prezenţa premierului Ponta, venit să vadă Poarta Sărutului, și a presei, secretarul de stat Radu Boroianu, din Ministerul Culturii, și directorul general al Institutului Național al Patrimoniului, Alexandru Muraru, de teamă să nu fie demiși au spus că firma care spală cu apă sub presiune n-a spălat operele brâncușiene cu apă sub presiune (!!!), că nu era nevoie de avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice pentru această intervenție, că e normal ca Poarta, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii să fie spălate de două ori pe an (!!!) și că, una peste alta, autoritățile locale au procedat corect. Atunci, de ce l-au mai atenționat pe Cârciumaru? În plus, nu pot să nu întreb: au ajuns să mintă chiar și ziarele pro-PSD?
Deși imaginile video și fotografiile o dovedesc clar, Muraru l-a mințit pe premier că operele din piatră n-au fost spălate cu apă sub presiune, ci au fost tratate cu un “hidrogomaj normal”. Că petele care abundă, acum, pe Poarta Sărutului, provin din cele mai vechi timpuri, nu din 2013. Reacția unor gură-cască aflați, din întâmplare, în zonă, nu a întârziat: “Noi trecem zilnic pe aici, domn’ premier, și aceste pete n-au fost până acum!”.
Nașu’ Maior de la SRI i-a dat lu’ finu’ Ponta de la Guvern un raport cu ceață și abureli în exces
Paolo Pagnin, expertul UNESCO care a coordonat restaurarea din 2003 a operelor din piatră, confruntat cu aceleași imagini, a spus tranșant că “acest tip de tehnică este bună pentru spălarea unei mașini vechi, nu pentru un monument atât de important”. În data de 19 septembrie a.c., GORJNEWS a publicat, în facsimil, verdictul lui Pagnin. Căutând o ieșire lejeră, Ponta a anunțat sâmbătă, la Târgu Jiu, că va angaja o comisie de experți străini, care să se pronunțe asupra lucrărilor de întreținere și de restaurare realizate în acest an. În acest mod, Ponta nu face decât să tragă de timp. Avem deja verdictul clar al unui expert UNESCO. Era de bun simț ca, înainte de a veni la Târgu Jiu, să primească un raport limpede de la SRI, asupra acestei chestiuni. Ar fi evitat, poate, să se angajeze în demersuri ridicole și inutile.
Buleac, patronul “Radio Infinit”, face profit din prosteală la maxim și presă la minim
În ultimul timp, Radio Infinit n-a fugit doar din slujba PDL-ului în iatacul, roșu aprins, al noii puteri. Prea des, acest post evadează din realitate în ficțiune și din morală în jeg. Vinerea trecută, Radio Infinit a difuzat o știre de-a dreptul scârboasă. Titlul ei: “Adina Andrițoiu: Poarta Sărutului nu a fost spălată, ci desprăfuită”. Adică imaginile de pe GORJ TV sunt trucate, noi, ceilalți, suntem nebuni și fraieri! Sănătoși și “orientați” sunt doar Andrițoiu, care minte fără pic de rușine, și Buleac, patronul postului, care a primit “ca cadou” de la Cârciumaru o bucată de sute de mii de euro dintr-o zonă protejată prin lege, cum este Parcul Central, și multe altele, să aibă ce da de mâncare la activiștii PSD din echipa redacțională…
Radio Infinit a susținut aberația că Poarta a fost nu spălată sub presiune, ci doar desprăfuită, într-un moment în care toate televiziunile centrale relatau despre agresarea, prin spălare sub presiune, a operei brâncușiene. Antena 1, de pildă, a realizat și o simulare computerizată a modului în care rugina din armătura internă a monumentului a ieșit la suprafață, prin spălare, îngălbenind Poarta: “Stâlpii dăltuiți odinioară cu măiestrie de Brâncuși sunt spălați ca un covor persan, sub presiunea unui jet de apă. (…) Opera are o altă culoare și, pe alocuri, este plină de pete. (…) Centrul Cultural Brâncuși ar fi luat decizia de a spăla monumentul, ca la spălătoria auto. Proiectantul spune că din această cauză ar fi apărut petele galbene. Rugina ar fi măcinat monumental, din interior.”
La modul ideal, ar trebui stabilită o listă minimală cu subiectele în legătură cu care presa din Gorj ar fi bine să se abțină de la a curvăsări. Și, pe acea listă, Brâncuși ar trebui să fie primul.
Andrițoiu, campioană locală la fuga din emisiune…
După izbucnirea scandalului în presa națională, directorul Centrului Brâncuși, Adina Andrițoiu, a refuzat să organizeze o necesară conferință de presă, în care să clarifice problemele vehiculate în spațiul public. În schimb, s-a dus la două emisiuni… La TV Sud, a fugit din platou, când emisiunea abia începuse, fără ca realizatoarea să fi dat semne de agresivitate, tendențiozitate ș.a.m.d. În mintea ei, cât un purice subnutrit, nu poate pricepe că presa e o formă de control social asupra tâmpeniilor pe care le face ea, cu aprobare de la Vână și Cârciumaru. Că e obligatoriu să prezinte târgu – jienilor, care-i plătesc salariul din buzunarele lor, ce a fãcut bine și ce a fãcut rău ca șefă a unei instituții publice esențiale în peisajul local.
Anca Bordușanu, capitol de investigație, cu disponibilități clare de anchetă – serial
A doua și ultima emisiune la care s-a prezentat Andrițoiu a fost realizată de Anca Bordușanu, la Radio Accent. Pentru cine nu o cunoaște, Bordușanu e un fel de Adriana Perșa, dar mult mai agresivă, în foamea ei de bani, și cu mult mai puține scrupule. Toată emisiunea, Bordușanu i-a pus comprese lui Andrițoiu și a doftoricit-o pe toate părțile, într-o manieră de toată greața, dat fiind că la mijloc erau Brâncuși și proaspetele traume cauzate chiar de Andrițoiu unei capodopere a artei moderne. Deși emisiunea se cheamă “La obiect” și are ca slogan “Punem tunul pe ei!”, această producție media e destinată aproape exclusiv invitaților care vin, se simt bine și, la plecare, dau cu cardul… Adică primari, șefi de instituții și parlamentari dispuși să plătească cu bani publici aproape 40 de minute de vorbe dulci, cât încap într-o asemenea emisiune.
Cu ceva timp în urmă, mi-a picat în mână o fițuică produsă de Bordușanu, pe zeci de milioane, prin asociația ei, pentru Primăria Fărcășești. În loc să facă, prin acel ziar, imagine Primăriei și Consiliului Local, și să realizeze o punte de comunicare între autoritățile locale și locuitorii comunei Fărcășești, cărora ar fi trebuit să li se adreseze acea publicație, Ancuța îl gâdila pe Bălu unde-i place lui mai mult, din primul până în ultimul rând, și punea la zidul infamiei consilierii locali neagreați. Adică Bordușanu făcea, pe zeci de milioane, un ziar în care Bălu își deversa complexele și ura față de dușmani. Oricine ar fi deschis acea publicație, în loc să-și mărească încrederea în autoritățile locale, o lua la sănătoasa, în sens invers, cuprins de greață.
Apoi, i-am regăsit frecvent asociația în hotărâri de Consiliu Județean și de Consiliu Local, prin care Călinoiu și Cârciumaru îi virau sume destul de mari, să facă emisiuni frumoase și să manifeste o cât mai aleasă considerație față de domniile lor, când le vine rândul să fie scărmănați, “la obiect”…
Bordușanu trebuia să se abțină de la a o consola, în direct, pe Andrițoiu, pentru simplul motiv că asociația ei a fost co-organizator și co-beneficiar, financiar, al festivităților dedicate împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Brâncuși. Mai mult, pe site-ul asociației lui Bordușanu există date despre proiectul “Redescoperă-l pe Brâncuși”, în cadrul căruia Centrul Brâncuși este partener. În plus, Andrițoiu apare ca lector, angajat de Bordușanu să țină discursuri despre Brâncuși în fața unor săli aproape goale – se vede clar asta în fotografii – în legătură cu care Ancuța minte de îngheață apele, să dea bine în raportările făcute finanțatorilor. De pildã, în fotografia alăturată, Bordușanu numără, probabil din zece în zece, 100 de beneficiari ai proiectului ei, pe care-i și detaliază, astfel: <<Work-shopul de ghizi a fost organizat pe data de 22 octombrie 2013 la Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu”. Tg.jiu și au participat 50 de tineri, 20 de studenți de la Universitatea “Constantin Brâncuși”, 20 de la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Tg.jiu, și 10 elevi de la Colegiul Tehnic “Henri Coandă”.>>
Cam acesta e nivelul acțiunilor desfășurate, pe bani europeni, de regulă, de societatea civilă din Gorj. Singurul beneficiu al unor astfel de proiecte, singura schimbare este indusă în conturile bancare ale întreprinzătorilor de tipul lui Bordușanu. În rest, o spoială, așa…
Or, când peste o spoială gen “Redescoperă-l pe Brâncuși” suprapui, prostituându-te jurnalistic, o mizerie gen “La obiect”, cu partenera ONG-ului tău, Andrițoiu, ajungi capitol de investigație, cu disponibilități clare de anchetă – serial…
Citiți săptămâna viitoare, în GORJNEWS!
În 2011, Cârciumaru l-a angajat pe Dănilă să facă proiectul de restaurare a Porții Sărutului, pe motiv că îl considera cel mai bun specialist. Recent, pentru a mușamaliza distrugerea Porții Sărutului, același Cârciumaru l-a scos țap ispășitor pe Dănilă și l-a făcut albie de porci, acuzându-l de fapte penale!
Pe 22 octombrie a.c., directorul general al INP, Alexandru Muraru, îl asigura pe Dănilă, într-un înscris guvernamental oficial, că îi poartă o “deosebită considerație”. Două zile mai târziu, într-un comunicat de presă, același Muraru îl acuză pe Dănilă de săvârșirea mai multor infracțiuni, de care șeful INP și-a amintit, brusc, pentru că proiectantul a refuzat să semneze recepția restaurării Porții Sărutului!
Pe 26 octombrie a.c., chiar lângă Poarta Sărutului, Muraru i-a spus lui Ponta că restaurarea care durase doi ani și jumătate (de la angajarea proiectantului) și care costase 4 miliarde lei vechi bani publici, a avut la bază o soluție tehnică proastă, motiv pentru care anul viitor Poarta va fi restaurată din nou, cu altă soluție și alți bani. Ponta n-a avut reacție la această aberație, semn că se gândea la lucruri serioase, la Vână, la altceva…
Pe 28 octombrie a.c., Cârciumaru ne-a liniștit, public, susținând că nu are bani pentru a angaja specialiști la Centrul Brâncuși!