Nici până azi, Primăria Târgu Jiu n-a obținut aprobările legale necesare începerii lucrărilor la noul stadion, în condițiile în care echipa Pandurii a fost mutată de o jumătate de an pe un stadion gol, la Severin, sub pretextul că acasă se lucrează în forță la noua arenă.
Toate lucrările făcute până acum sunt ilegale, deoarece amplasamentul stadionului încă nu a fost transferat integral Companiei Naționale de Investiții. În acest context, nu a putut fi emis în condiții de legalitate ordinul de începere a lucrărilor.
Asocierea de firme care și-a adjudecat contractul de modernizare a stadionului poate răspunde penal pentru bruma de lucrări efectuate.
Toate acestea, pentru că Târgu Jiul a ajuns un oraș fără primar, și fără Primărie.
La facultățile de administrație publică ar trebui studiat în detaliu cazul noului stadion din Târgu Jiu. El dezvăluie cu lux de amănunte cum decurge o ”investiție” care beneficiază de implicarea unei echipe de ”specialiști” aflați într-un evident faliment profesional și moral, cum este aceea a primarului Târgu Jiului din ultimii 15 ani, Florin Cârciumaru.
Ca să înțeleagă în ce rahat se află, gorjenii se uită înspre Craiova
Pentru ca locuitorii din Târgu Jiu să înțeleagă exact cât de adânc este rahatul în care îi afundă primăria, e suficient să se uite la doar 110 km distanță, în aceeași țară, la Craiova, un oraș condus de Lia Olguța Vasilescu, culmea, un primar de aceeași culoare politică.
Dacă la Târgu Jiu doar s-a zgârmat pământul, ici – colo, cu un excavator, timp de câteva zile, după care nu s-a mai mișcat nimic, la Craiova se lucrează în trei schimburi, deci inclusiv noaptea, și vedem un cu totul și cu totul alt tablou.
Fina lui Cârciumaru: ”Nu se lucrează la stadion pentru că până acum s-a lucrat prea intens” (!!!)
E normal ca târgu – jienii să-și pună întrebări și să aștepte răspunsuri. La Primăria Târgu Jiu, purtător de cuvânt este chiar fina primarului, o fostă jurnalistă de duzină, care oferă o explicație halucinantă, pentru un oraș de cretini: constructorii ar fi sistat lucrările din cauză că s-a lucrat prea intens până acum!
Primarul fără de pată dă vina pe CNI, pe constructor și pe proiectant
Primarul spune, răspicat, că el n-are nicio vină și sugerează că responsabili pentru actuala stare de fapt sunt Compania Națională de Investiții și asocierea de firme care și-a adjudecat contractul, respectiv S.C. ACI CLUJ S.A., S.C. DICO și TIGANAS – Biroul de Proiectare S.R.L. și
S.C. CON-A S.R.L.
Târgu Jiul putea avea două stadioane. Deocamdată, are doar rate de plătit pentru stadionul demolat
Șefii din primărie au demolat cocheta arenă din buricul Târgu Jiului, deși exista varianta păstrării ei, dimpreună cu toate bazele sportive adiacente, și de construire a unui stadion nou într-o altă locație. Pe primarul care, timp de 15 ani, n-a construit nicio parcare și niciun pasaj rutier sau pietonal, l-a încântat ideea realizării unei parcări subterane, sub noul stadion, plus că îi curgeau balele la gândul că noua arenă ar putea fi lozul câștigător pentru un nou mandat de primar în orașul în care nu se mișcă și nu se întâmplă aproape nimic.
Deci, Târgu Jiul s-ar fi putut bucura de două arene sportive, ceea ce ar fi fost un mare pas înainte pentru oraș și locuitorii lui. Din păcate, s-a decis invers, ca noul stadion să se construiască pe locul vechii arene. Doar pentru nocturna fostului stadion Primăria a făcut credit bancar de 50 de miliarde lei vechi, pentru care se plătesc rate până în 2017! Nimeni n-a dat nici măcar 5 bani pe vechea nocturnă, deși s-au organizat mai multe licitații, așa că zace undeva, la marginea orașului, urmând, probabil, să fie vândută la fier vechi.
Corigenți la construit, repetenți la demolat
În data de 24 mai a.c. a fost ultimul meci al echipei Pandurii Târgu Jiu pe fostul stadion. Edililor le-au trebuit două luni ca să se apuce de demolat, în timp ce fosta vicecampioană a României a fost mutată pe un stadion gol – goluț, la Severin, sub pretextul aiuritor că la Târgu Jiu se lucra deja la noul stadion! În realitate, nici măcar acum, la șase luni distanță, n-au început lucrările!
Fotbalul este, în esență, un spectacol sportiv, care nu mai are nicio noimă în absența spectatorilor. La început, s-a sperat că Pandurii vor juca doar un an cu tribunele goale. Din păcate, la cum băltesc lucrările la noul stadion, vor fi mulți – mulți ani de exil, suficienți ca echipa să se și desființeze între timp.
Ca să înțelegeți exact drama acestei echipe, vă invit să vedeți aici cât de intact și de … pustiu era stadionul din Târgu Jiu, în luna iulie a.c., în timp ce Pandurii juca la Severin, derby-ul cu Steaua, pe motiv că acasă se lucra la noua arenă.
Între timp, Cârciumaru a aflat și el că Primăria nu poate demola ceea ce nu-i aparține
După ce au demolat câteva părți din stadion, cu chiu, cu vai, edilii și-au dat seama că restul sunt administrate de Ministerul Tineretului și Sportului. Ca să înceapă lucrările, toată locația trebuia predată de Primărie către Compania Națională de Investiții. Dar cum să demoleze ceea ce nu aveau? Abia în 7 septembrie a.c., fostul ministru Ecaterina Szabo vine la Târgu Jiu să descâlcească această situație.
O săptămână mai târziu, în 14 septembrie a.c., incompetenții din Consiliul Local aprobă ceea ce trebuia aprobat cu multe luni în urmă: un schimb de imobile între Primărie și Ministerul Tineretului și Sportului, astfel încât edilii să poată demola și restul de stadion, care aparținuse până atunci guvernului.
…
Consiliul Local Târgu Jiu modifică această hotărâre prin H.C.L. 418 din 12 octombrie 2015, care ajunge la Guvern. Ministerului Tineretului și Sportului i-au fost suficiente doar trei zile pentru ca în data de 15 octombrie să – i prezinte premierului Ponta un proiect de hotărâre de guvern pentru parafarea transferului de imobile dintre primărie și minister, intitulat chiar așa: ”H O T Ă R Â R E privind efectuarea unui schimb de imobile între Statul Român prin Ministerul Tineretului şi Sportului – Clubul Sportiv ”Pandurii Târgu Jiu” și Municipiului Târgu Jiu prin Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu”.
Un proiect de H.G. zace la Guvern din 15 octombrie și ține lucrările de la stadion pe loc
Dar, ce să vedeți?! Pe premierul Victor Ponta, deputat de … Târgu Jiu (!), l-a durut fix în cot, așa că acel proiect de hotărâre n-a fost adoptat nici până azi!
Implicațiile sunt clare: transferul de imobile nu s-a operat, ministerul administrează în continuare o parte din stadion, primăria nu poate preda amplasamentul către Compania Națională de Investiții (pentru simplul motiv că nu-i aparține în întregime).
Construirea noului stadion poate începe, în condiții de legalitate, numai după ce Compania Națională de Investiții primește întreg amplasamentul și emite ordinul de începere a lucrărilor.
Dacă până aici am probat cretinismul și iresponsabilitatea autorităților locale, de acum vorbim despre aspectele penale ale ”afacerii”.
Lucrările la stadion au început ILEGAL, pentru a potoli înjurăturile la adresa lui Cârciumaru
Întrucât n-a fost adoptată hotărârea de guvern, Primăria Târgu Jiu n-a putut opera schimbul de imobile cu Ministerul Tineretului și Sportului, deci n-a avut cum să predea amplasamentul, deci CNI n-a avut cum să emită ordinul de începere a lucrărilor. Și-atunci, cum s-au început lucrările la stadion??? Ilegal, firește, pentru a mai potoli înjurăturile locuitorilor din Târgu Jiu la adresa cretinilor din fruntea Primăriei.
Edilii mint ca niște ordinari
Cu toate acestea, edilii povestesc un cu totul și cu totul alt film.
Primarul Cârciumaru minte că toată documentația este gata, că toate aprobările sunt luate, că în 13 noiembrie a.c. a fost predat la CNI amplasamentul stadionului și că se lucrează extraordinar de intens!
Mai mult, viceprimarul Aurel Popescu susține că tot în data de 13 noiembrie CNI a emis și ordinul de începere a lucrărilor. Dacă, totuși, așa s-a întâmplat, acel document a fost emis ilegal, în absența hotărârii de guvern care să parafeze transferul de imobile dintre primărie și Ministerul Tineretului și Sportului.
Decât să mintă ca primarul, reprezentanții S.C. ACI CLUJ S.A. au ales să tacă
În semn de ”respect” față de locuitorii Târgu Jiului, managerul de proiect Romeo Opriș, are reprezintă asocierea de firme contractatată de CNI pentru acest stadion ne-a declarat că nu este împuternicit să dea niciun fel de declarații presei, deși fusesem direcționați către domnia sa chiar de una din secretarele managerului general al S.C. ACI CLUJ S.A.
Este inadmisibil ca o companie care se respectă să refuze orice formă de comunicare cu o comunitate la dezvoltarea căreia pretinde că lucrează, în schimbul a zeci de milioane de euro, firește.
Dacă CNI nu răspunde legal, mergem la judecată
Așteptăm de la Compania Națională de Investiții câteva răspunsuri la niște întrebări cât se poate de firești, legate de această investiție, pe care i le-am înaintat, deja, în scris. Deși Legea 544/2001 obligă instituțiile publice să ofere și răspunsuri verbale, în cel mai scurt timp, CNI a ales să răspundă numai în scris și nu ne-a lămurit până acum cu absolut nimic. Sperăm să nu aibă nevoie pentru asta de 30 de zile.
Deocamdată, este clar pentru toată culmea că falimentul echipei lui Cârciumaru se vede în ruinele stadionului din Târgu Jiu.