Investigatii

Prejudiciu de 300.000 de euro la firma de apă și canal de la Drăguțești. 144.000 de metri cubi de apă oferiți cadou, pentru voturi

În urma unui control recent efectuat la societatea de apă și canal a Comunei Drăguțești, ANAF-ul a descoperit un prejudiciu de peste 300.000 de euro (1.540.248 lei), la care se adaugă penalitățile. Prejudiciul a fost generat printr-un concurs de posibile infracțiuni, la care ANAF-ul se referă pe larg în raportul de control emis la 25.06.2024, și care sunt puse pe seama fostului administrator al societății, Sitaru Florin, mâna dreaptă a primarului Dumitru Ion Popescu, trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat.

În același raport se arată că 144.000 de metri cubi de apă au ajuns gratuit la clientela primarului Popescu, la consilieri locali, șefi din Primărie și VIP-uri din comună.

Sitaru Florin a fost numit la conducerea societății de apă și canal încă din 2017, iar la sfârșitul lui 2023, când se adunase o sumă imensă sustrasă din casieria unității de Sitaru, acesta a fost mutat de primarul Popescu la șefia serviciului de resurse umane din Primăria Drăguțești.

Registrul de casă, dispărut într-un ”incendiu”

În raportul de control, ANAF-ul arată că nu i-a fost pus la dispoziție registrul de casă al firmei, motivându-se că a dispărut într-un … incendiu!

ANAF: Sitaru a sustras din casierie 112.000 euro

ANAF-ul a constatat că din 2020 până în 2024, Sitaru a furat din casieria unității 112.000 de euro. Cum? Simplu! Sitaru își emitea dispoziții de plată pentru încasarea în avans a salariului, cu care se prezenta la casierie. Dar, în ziua de salariu, de fiecare dată uita că-și primise indemnizația în avans, și și-o mai ridica o dată. Așa s-a ajuns la un furt cumulat din casierie de 112.000 de euro.

58.000 de euro, furați de Sitaru între 2020 și 2022

54.000 de euro, furați de Sitaru, din 2022 până în 2024

Penalități inițiale de 341.000 euro (1.708.435 lei), calculate de ANAF

ANAF-ul a sesizat organele judiciare împotriva grupului infracțional din Primăria Drăguțești

144.454 de metri cubi de apă GRATIS pentru vip-uri, consilieri locali, șefi din Primărie și votanții lui Popescu

Tot ANAF-ul a descoperit că o cantitate uriașă de apă (144.454 de metri cubi) a fost livrată gratis către vip-uri din comună, consilieri locali, șefi din Primărie și către alegătorii lui Popescu.

În total, prejudiciul calculat de ANAF din nefacturarea apei ”potabile” se ridică la 403.015 lei, la care se adaugă penalități.

ANRSC: firma de apă și canal funcționează ILEGAL! Apa de la Drăguțești, fără autorizație sanitară 

Dincolo de aceste fraude financiare, mult mai grav este faptul că din 2017 până astăzi primarul Popescu și grupul infracțional pe care-l coordonează în Primăria și Consiliul Local Drăguțești nu au reușit să obțină licența obligatorie de la ANRSC, întrucât serviciul de alimentare cu apă și canalizare nu deține nici măcar autorizație sanitară de funcționare!

 

Sitaru, trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat

Reamintim că Sitaru Florin este trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, într-un dosar în care zeci de primării din toată țara apar ca părți vătămate. Cu toate acestea, așa cum arată raportul ANAF, beneficiind de protecția și complicitatea primarului Popescu, Sitaru a săvârșit în ultima perioadă multe alte fapte infracționale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *